Броят на венецуелците, които влизат на територията на Бразилия продължава да се увеличава, въпреки атаката върху импровизираните бежански лагери около границата, която беше ивършена в събота.

Говорител на бразилската армия съобщи, че около 900 граждани на Венецуела са преминали границата с Бразилия в понеделник, което е рязко увеличение на дневна база.

Бразилия, Венецуела, бежанци

Венецуелците, които се опитват да избягат от икономическия колапс на страната си, заплашват да породят регионално напрежение. Започналата вчера деноминация на венецуелската валута изглежда не успокоява притесненията на гражданите, а дори още повече подклажда безпокойството им.

Припомняме, че президентът на страната Николас Мадуро обяви, че ще бъдат премахнати пет нули от венецуелския боливар в опит да се намали чудовищната инфлация в страната. Според финансови експерти, цитирани от Би Би Си обаче това може да доведе до задълбочаване на хаоса.

Бразилия, Венецуела, бежанци

Междувременно бразилски сили за сигурност се концентрират в крайграничния район близо до Венецуела заради насилието от събота. Местните власти са поискали от Върховния съд на Бразилия временно да затвори границата с Венецуела заради претоварването на органите на реда в района.

Въпреки това министърът на отбраната на страната Сергио Ечегойен отхвърли този вариант като „незаконен”.

През последната година над 300 венецуелци на ден пресичат границата с Бразилия. Само през последната седмица броят им се увеличи на над 800 дневно.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!