лекари

Всеки гражданин, който посети от днес районната здравноосигурителна каса по какъвто и да е повод – заверка на рецептурни книжки, подаване на документи или получаване на протоколи за скъпоструващи лекарствени продукти, заплащани от Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) и др., ще може да получи безплатно и собствен Уникален код за достъп (УКД) до електронното си медицинско досие.

С УКД всеки може да провери дали отразените в личното му досие дейности действително са извършени. Ако бъдат констатирани разминавания в данните, пациентът се очаква да подаде сигнал до районната или до Националната здравноосигурителна каса.

Контролните органи на институцията ще извършат проверка, като информират и гражданина за резултатите от нея. При необходимост ще се коригира електронното здравно досие с действително извършените в полза на болния дейности.

Националната здравноосигурителна каса ще предостави на всеки от 7 356 986 български граждани уникален код за достъп и призовава гражданите да осъществяват активен контрол  за  изразходване на средствата за здравеопазване

С въвеждането на електронните досиета и на уникалния код за пациентски достъп до тях се поставя началото на кампания за засилване на обществения контрол върху изразходване на публичния ресурс, с който Националната здравноосигурителна каса закупува медицински услуги в полза на пациентите, уточняват от НЗОК.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук