Русия гори газ
Тази снимка е направена от финландския гражданин Ари Лайне на 24 юли на разстояние около 23 мили (38 км) от съоръжението в Портовая.

Русия изгаря големи количества природен газ, докато разходите за енергия в Европа растат, съобщава британската обществена медия BBC, позовавайки се на анализ, предоставен на изданието. Според анализа централата, която се намира близо до границата с Финландия, изгаря всеки ден газ на стойност около 10 млн. долара (8,4 млн. паунда). Експертите твърдят, че преди това газът е бил изнасян за Германия.

Посланикът на Германия в Обединеното кралство заяви пред BBC News, че Русия изгаря газа, защото не може да го продаде другаде.

Русия гори газ
Оцветената версия на тази сателитна снимка улавя инфрачервеното излъчване от изгарянето на газ в централата в Портовая. Снимка: BBC

Учените от базираната в Осло „Rystad Energy“ са обезпокоени от големите обеми въглероден диоксид и сажди, които се създават, и които могат да засилят топенето на арктическия лед. Анализът на „Rystad Energy“ показва, че всеки ден във факела се изгарят около 4,34 милиона кубически метра газ. Той идва от новия завод за втечнен природен газ (LNG) в Портовая, северозападно от Санкт Петербург.

Първите признаци, че нещо не е наред, идват от финландски граждани отвъд близката граница, които забелязват голям пламък на хоризонта по-рано това лято, отбелязва BBC.

Портовая се намира в близост до компресорна станция в началото на газопровода „Северен поток 1“, който пренася газ по дъното на морето до Германия.

Доставките по тръбопровода са ограничени от средата на юли, като руснаците обвиняват за това технически проблеми. Германия твърди, че това е чисто политически ход след нахлуването на Русия в Украйна.

От юни насам обаче изследователите са забелязали значително увеличение на топлината, излъчвана от съоръжението – смята се, че е от изгаряне на природен газ.

Въпреки че изгарянето на газ е често срещано явление в преработвателните предприятия – обикновено се прави от технически съображения или по причини, свързани с безопасността. Мащабът на изгаряне в този случай обърка експертите.

„Никога не съм виждала завод за втечнен природен газ да изгаря толкова много“, казва д-р Джесика МакКарти, експерт по сателитни данни от университета Маями в Охайо.

Мигел Бергер, германският посланик във Великобритания, заяви пред BBC News, че европейските усилия за намаляване на зависимостта от руския газ „оказват силно влияние върху руската икономика“.

„Те нямат други места, където да продават своя газ, така че трябва да го изгарят“, предположи той.

Още международни новини – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук