Бедняк събира празни бутилки на централната улица на Берлин Снимка: picture-alliance/W. Steinberg
Бедняк събира празни бутилки на централната улица на Берлин Снимка: picture-alliance/W. Steinberg

Броят на хората, изложени на риск от бедност или социално изключване в Германия, остава висок. Както съобщи Федералната статистическа служба въз основа предварителните резултати от проучване на доходите и условията на живот, през 2023 г. около 17,7 милиона души са били засегнати – малко над 21% от населението на страната. В сравнение с предходната година цифрите остават като цяло непроменени – отчита се леко влошаване, посочва АРД.

Изследователят на бедността от Кьолн Кристоф Бутервеге не смята за успех факта, че цифрите не са се влошили сериозно, а са по-скоро в застой: „Това не бива да успокоява политиците. Бедността се разраства в средната класа“, казва той пред германското издание и допълва, че реално са бедни повече хора от това, което показват тези статистики.

В Европейския съюз (ЕС) дадено лице се смята за изложено на риск от бедност или изключване, ако е налице поне едно от следните три условия: доходът му е под линията на бедността, домакинството му е засегнато от значителни материални и социални лишения или живее в домакинство, в което само малка част от членовете му имат работа.

Когато парите не стигат за сметките, наема или ипотеката

Миналата година около 14,3% от населението на Германия (приблизително всеки седми или почти 12 милиона души) са били изложени на риск от бедност. По-конкретно това означава, че техният доход е бил под 60 на сто от средния за страната и за периода. През 2023 г. това се е равнявало на 1 310 евро нето на месец за човек, живеещ сам в домакинство. За двама възрастни с две деца под 14-годишна възраст тази сума е била 2 751 евро на месец, допълва АРД.

Почти 7 процента от населението (5,7 милиона души) са живеели в условията на значителни материални и социални лишения през миналата година в Германия. „Това означава, че липсата на достатъчно финансови средства се е отразило сериозно на начина им на живот, обясняват експертите. Така например засегнатите не са били в състояние да си плащат редовно наема, ипотеката или сметките си за ток, телефон или други комунални услуги, да отидат на едноседмична почивка, да с купят нова мебел или веднъж седмично да излязат на вечеря със семейството или да изпият по едно питие с приятели, става ясно още от проучването.

Публикацията е на Дойче Веле.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук