Почит към Навални
Снимка: БТА

Човек се приближава към протестиращ руснак, стиска ръката му и му благодари за смелостта му.

Друг отива до магазина, за да купи за протестиращия хигиенни пособия, храна и книги, които да му занесе в затвора.

Андрей Вязов е хвърлен зад решетките на 16 февруари в южния град Краснодар; той е един от над 400-те демонстранти, задържани при проявите в цяла Русия в памет на Алексей Навални, най-големия критик на Кремъл, който почина този месец в арктическа наказателна колония, пише в свой обзорен материал „Ройтерс“.

И независимо че държавната машина работи денонощно за пресичане в зародиш на всякакви наченки на несъгласие с руската инвазия в Украйна, а в последно време, и със смъртта на дисидент номер едно Навални, все още се забелязват, макар и незначителни, признаци на съпротива.

„Всички ни е страх, но дойде време да бъдем солидарни помежду си“, каза Анастасия Панченко, която бивш сътрудник на екипа на Навални от Краснодар и сега живее в Тбилиси, Грузия. „Хората са готови да помогнат въпреки всичко.“

Руското Министерство на вътрешните работи засега не е отговорило на запитванията за коментар за арестите след смъртта на Навални.

Руските власти възприемаха опозиционера и привържениците му като екстремисти с връзки с ЦРУ, целящи да дестабилизират Русия. Те забраниха организацията му, което принуди мнозина от последователите му да избягат в чужбина, пише БТА.

Арестът на Вязов предизвика малки прояви на съпричастие от страна на сплотената общност на гражданските активисти в Краснодар, някои от които също са били хвърляни в затвора през годините.

Въпреки че не го познава лично, веднага щом чула за неговите действия, Панченко започнала да събира пари чрез социалната мрежа „Телеграм“, които да изпрати на семейството му, за да преживява докато той изтърпявана 14-дневната си присъда.

„Андрей е единственият, който осигурява прехраната на семейството, има баба, която не може да ходи след тежка операция, и възрастна майка, за която се грижи“, каза тя пред Ройтерс.

Само за дни кампанията събира над 150 000 рубли (1610 долара), около три пъти повече от средната заплата в Краснодар. Над 200 души са дарили средства за каузата, каза Панченко, включително мнозина, които все още живеят в Русия.

Въпреки че рейтингът му беше ограничен в сравнение с този на президента Владимир Путин, Навални предложи алтернатива на някои по-образовани градски слоеве от населението.

Но опозицията в Русия е слаба и фрагментирана, а същевременно Путин се готви за изборите през март, които според опозиционните организации ще бъдат неговото „миропомазване“ за още поне един мандат във властта.

СРЕЩУ ТЕЧЕНИЕТО

Между 16 и 19 февруари при най-голямата вълна от арести на политически прояви в Русия от септември 2022 г. насам, когато хиляди бяха задържани за протести срещу намеренията на Кремъл да обяви частична военна мобилизация, бяха арестувани 404 души в 40 руски града, заяви правозащитната организация „ОВД-Инфо“.

Тази организация, една от най-големите структури за правна защита в Русия, която подкрепя хиляди протестиращи и опозиционери, каза, че от тях около 150 души са с наложена мярка „административен арест“, което означава, че са получили кратки присъди затвор от до 14 дни.

Що се отнася до случая с Вязов, когато 41-годишният инженер чул новината за смъртта на Навални, тръгнал към местен паметник на жертвите на фашизма, за да почете паметта на опозиционера, както направили и стотици други хора в цяла Русия.

Но за разлика от опечалени, които дошли да поднесат цветя, Вязов държал плакат с надпис „Навални 2018“, препратка към годината, в която опозиционният водач не беше допуснат до участие в президентските избори.

Вязов редовно е участвал в протести в Краснодар, каза адвокатът му Алексей Аванесян.

„Той беше много смел“, каза Яков, жител на Краснодар, който видял Вязов по време на бдението за Навални. Той се представи само с малкото си име поради опасения от възможни репресии. „За полицията носенето на такъв плакат е като червено за бик.“

На видеокадри, заснети от Яков същата вечер, десетки хора са застанали и гледат мълчаливо Вязов, докато той стои с плаката си пред оставените пред паметника цветя.

Впечатлен от смелостта на Вязов, Яков отишъл при него, за да му стисне ръката. След това поместил публикация за ареста му в интернет група за подкрепа на гражданските активисти от Краснодар и така за него разбрала и Панченко.

В деня след задържането му краснодарски съд постановил максимална присъда от 14 дни лишаване от свобода за Вязов, която да бъде изтърпяна в специализиран център за задържане на основание „използване на екстремистка символика“, пише в материалите по делото, показани от Аванесян на Ройтерс.

Той ще бъде освободен утре, деня, в който Навални ще бъде погребан в Москва. Аванесян обжалвал наложеното наказание.

Два дни след арестуването на Вязов жителка на Креснодар на име Юлия чакала един час на минусовите температури, за да бъде допусната в центъра за задържане и да му занесе кафе, чай, инстантни спагети и сладкиши.

По негова молба тя му донесла и две книги – антиутопичното произведение „Ние“ на Евгений Замятин и романа „Майка Нощ“ на американския писател Кърт Вонегът.

„Не са много хората, готови да отидат в полицията и да направят това, което аз правя“, каза 34-годишната служителка в ИТ компания. „Правя всичко възможно да стана по-добър човек, дори ако трябва да вървя срещу течението.“

Чрез адвоката си Аванесян Вязов благодарил за храната и книгите и за подкрепата.

Той е държан в подземна килия и „не е виждал дневна светлина“ от задържането си, а лицето му е засегнато от обрив на псориазис, каза адвокатът, който наскоро посетил клиента си.

„Всяко помещение има прозорец, а близките му му донесоха лекарства“, каза за Ройтерс по телефона представител на центъра за задържане, отказвайки да даде по-подробен коментар.

Вязов е притеснен от това какво ще му се случи, след като бъде освободен.

„Той не знае какви ще бъдат последствията“ от протеста му, каза Аванесян. „Разбира се, че се страхува.“

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук