руско шествие
Снимка: БТА

Вчера, въпреки сигналите на политически фигури и граждани за провеждането на спорно проруско шествие в центъра на столицата ни, нито кметът Йорданка Фандъкова, нито Прокуратурата, нито МВР, успяха по някакъв начин да го спрат. Абсолютното бездействие и прехвърляне на топката между трите институции в крайна сметка доведе до това, че шествието се проведе, и никой не направи нищо по въпроса.

Вчера сутринта разбрахме, че столична община е била сезирана с две писма – от общински съветници от групата на „Демократична България“ и от представляващи ПП „Код“, за обявено в социалните мрежи провеждане на масово мероприятие на 10 декември 2022 г. (събота), което може да е „насочено към насилствено изменение на конституционния ред и териториалната цялост на страната“, както и че събитието може да е „противоречащо на решенията на ЕС“.

Вместо да си свърши работата на кмет и да забрани провеждането на въпросното шествие, столичният кмет Йорданка Фандкова сезира прокуратурата.

Прокуратурата, от своя страна, прехвърля горещия картоф към МВР.

„ВАП е извършила проверка по отношение на изложената в писмото от кмета на гр. София информация и на приложения снимков материал. Направена е и справка за уведомленията за организиране на събития по Закона за събранията, митингите и манифестациите (ЗСММ) към Столична община.

С оглед на това и на база на установеното при извършената от ВАП подробна проверка, материалите са изпратени на министъра на вътрешните работи по компетентност“, пишат в свое изявление от прокуратурата.

И от прокуратурата и от МВР до обяд не предприеха нищо и не дадоха почти никаква информация, въпреки многобройните пиари, с които разполагат.

В крайна сметка няколко часа по-късно разбрахме, че Фандъкова все пак е изпълнила ролята си на кмет и е прекратила демонстрацията в подкрепа на Русия. Защо това не беше направено още сутринта е трудно да се каже. Събитието обаче, беше спряно, след като практически беше проведено. Началото му беше в 13 ч. пред президентството, след което демонстрантите преминаха от там до Народното събрание по бул. „Цар Освободител“.

Руско шествив
Снимка: Столична община

От общината разпространиха снимка от шествието. На нея се виждат около 100 души, които са се събрали на площада между Президентството и БНБ и развяват предимно руски, но и няколко български знамена.

Интересно е дали МВР и Прокуратурата ще излязат с поне някакви заключителни мерки, понеже не е обичайно в столицата на държава-членка на ЕС да се правят манифестации с руски знамена.

Колкото и Копейкиновци да се опитват да ни убеждават, че сме американска или западна колония, не сме видели досега никой да манифестира с американското, или френското или немското знаме. Подобно нещо си позволява единствено руската пета колона, която освен всичко останало, ни залъгва, че това е патриотично.

Друга информация, която би било добре да получим от гореспоменатите институции е дали става въпрос за български или за руски граждани, които са взели участие в шествието. Както и защо никой не направи нищо, за да спре провеждането му.

Още актуални коментари – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук