Гешев
На снимката: Иван Гешев.

ВСС каза „не” на предсрочното прекратяване на мандата на главния прокурор Иван Гешев. 19 магистрати участваха в дебатите. При гласуването Иван Гешев не взе участие. „За” гласуваха Олга Керелска и Атанаска Дишева от съдийската колегия. Останалите 16 бяха против.

Около 12 часа членовете на Висшия съдебен съвет дебатираха днес по исканията на правосъдния министър в оставка Надежда Йорданова и предшественика ѝ Янаки Стоилов предсрочно да бъде прекратен мандатът на главния прокурор Иван Гешев.

Още преди дискусията по същество обвинител номер едно обяви, че мотивите, с които се иска отстраняването му, са политически.

Овладяване на прокуратура и избор на послушен главен прокурор, който да изпълнява поръчките на политическата власт – така обясни Иван Гешев защо се иска отстраняването му:

„Аз няма да бъда послушен и не съм бил никога послушен“, каза още обвинител номер едно, според когото активирането на процедурата от Стоилов и Йорданова целяло и „да се злепостави Висшия съдебен съвет“.

На тези обвинения правосъдният министър в оставка отговори: „Настояването за спазването на Конституцията, настояването за спазването на законите, работата на главния прокурор честно, почтено, законосъобразно, с високи професионални и нравствени качества, не е овладяване на прокуратурата. Това е правова държава“.

Дебатите по исканата оставка започнаха в 09:30 ч. сутринта и продължиха повече от 12 часа. Основанията, на базата, на които се иска освобождаването на главния прокурор, са във връзка със съмнения за извършени служебни нарушения от него и уронване престижа на съдебната власт.

Според главния прокурор „съдебна реформа“ е да се закрие съдът и прокуратурата – антимафия, в интерес на олигархията и мафията. „Съдебна реформа“ е по този начин да се постигне нещо като резултатите на амнистия за около 800 дела на олигарси, организирана престъпност, обвиняеми за тероризъм и шпионаж, коментира иронично той.

Йорданова: Решението на ВСС беше очаквано

Решението на Висшия съдебен съвет (ВСС) за прекратяване на мандата на главния прокурор беше очаквано, каза министърът на правосъдието в оставка Надежда Йорданова. Йорданова посочи, че за част от доводите, свързани с искането, не е получила убедителен отговор, а лични нападки.

По думите й има правен спор дали това решение на ВСС може да бъде обжалвано пред Върховния административен съд.

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук