ВСС

Висшият съдебен съвет (ВСС) отказа да излъчи представители на българската съдебна власт за участие в Международна комисия за документиране и установяване на руските престъпления на територията на Украйна.

Покана за това е била получена от Полша, но ВСС единодушно я прие само за сведение като счете, че не е целесъобразно да участва в комисията.

На 5 април Министерството на външните работи на Полша изпрати нота до всички дипломатически мисии и международни организации в страната, с която ги уведоми, че по инициатива на министър-председателя Матеуш Моравецки ще бъде създадена Международна комисия, която да документира и установи руските престъпления на територията на Украйна, в частност в Буча, Ирпен, Гостомел, Мотизин, при необходимост и на други места.

Идеята е във въпросната комисия да бъдат включени лекари, специалисти по съдебна медицина, патолози, юристи, прокурори, полицейски служители, криминалисти и други експерти. Комисията ще работи на територията на Украйна в сътрудничество с украинските власти. Очаква се тя да изготви доклад, който да бъде представен публично.

Посолството на Полша у нас е изпратило информация за това до министерствата на външните работи и на правосъдието с молба българските власти да излъчат представители в състава на комисията.

Министерството на правосъдието на свой ред е уведомило с писмо ВСС, в което казва, че ако кадровиците преценят, че в състава на Международната комисия могат да бъдат включени представители на съдебната власт, своевременно да бъде уведомено.

На заседанието на ВСС вчера беше посочено само, че е получена информация от Полша за създаването на Международна комисия за военните престъпления в Украйна, без повече подробности.

Бяха предложени два варианта на решение. Първият беше писмото да се приеме за сведение като се счете, че е нецелесъобразно в състава на Международната комисия за документиране и установяване на руските престъпления на територията на Украйна да бъдат определяни за участие представители на съдебната власт.

Вторият вариант предвиждаше, че ВСС изразява принципно съгласие за участие в комисията, като изпраща информацията на председателя на Върховния касационен съд Галина Захарова и главния прокурор Иван Гешев с молба да определят съдии и прокурори за включване в състава.

Без дебат ВСС единодушно подкрепи първия вариант за решение.

Още вътрешнополитически новини – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук