Иван Гешев
на снимката: Иван Гешев - главен прокурор на България

На сайта на Висшия съдебен съвет е публикувана концепцията на единствения кандидат за главен прокурор Иван Гешев, за развитието на прокуратурата. Документът е съставен от 32 страници и в него Гешев излага вижданията си за развитието на институцията.

Вчера той внесе във Висшия съдебен съвет (ВСС) концепцията си за стратегическо управление на прокуратурата под негово ръководство.

Като част от личната си мотивация да се кандидатира за поста Гешев посочва доверието, което са му гласували всички 11 членове на прокурорската колегия, които го издигнаха единодушно.

Гешев пише, че концепцията му е съобразена с препоръките на Европейската комисия по Механизма за сътрудничество и проверка.

„Необходимо е открито и отговорно да бъдат посочени проблемите при изпълнението на конституционните функции на Прокуратурата, за да се очертаят адекватните за преодоляването им решения. Това е процес, при който прокуратурата следва да приеме и осъществи съответните организационни и структурни промени, за които да получи подкрепа както от законодателната, така и от изпълнителната власт.”

Гешев добавя:

„Вярвам, че работодател на магистратите са българските граждани и ние сме длъжни да му дадем „продукта“, който те очакват от нас. Този продукт се нарича ,,справедливост“. Липсата й няма как да бъде обяснена или оправдана с нищо, още по­ малко с буквата на закона. Защото законът е само инструмент в ръцете на конкретния магистрат за постигане на справедливост“.

В концепцията си Иван Гешев се ангажира да докаже, че не е вярно „създаденото усещане, че главният прокурор притежава силна централизирана власт, която му позволява да управлява и контролира всяко дело в прокуратурата“. Според него, това на практика и по закон е невъзможно.

Цялата концепция на Иван Гешев може да прочетете ТУК.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!