Иван Гешев, Лозан Панов
на снимката: Иван Гешев, Лозан Панов

На днешното си заседание Висшият съдебен съвет ще обсъди обръщението на Съюза на съдиите в България , с което се иска оценка и евентуално стартиране на процедура за отстраняване на главния прокурор Иван Гешев. Съдебните кадровици ще дебатират и по и насрещната реакция на Асоциацията на прокурорите в България  в защита на обвинител номер едно.

В писмото съдиите апелират поименно към членовете на ВСС  да стартират процедура за установяване на непригодност на главния прокурор  поради нарушения на Етичния кодекс и уронване престижа на съдебната власт.

Вносител на точката за разглеждане на обръщението на Съюза на съдиите бе Лозан Панов още на заседанието на 8 октомври, когато поиска Съветът в пълния си състав  да разгледа открито писмото, но това не стана.  Междувременно се получи и  контра писмо от Асоциация на прокурорите.

ВСС ще разгледа и доклада за върховенството на закона в България

В дневния ред на днешното заседание е и доклада на Европейската комисия за върховенството на закона в България.

В доклада имаше директни критики към Висшия съдебен съвет.

„Настоящата структура и функционирането на Висшия съдебен съвет и Инспектората към него поставят съществени въпроси, свързани с тяхната ефективност и независимост и дебатът следва да продължи“, пише в евродоклада.

 

Оценката се базира на констатацията на Венецианската комисия, че в съдийската част на съвета няма мнозинство на съдии, които са избирани от съдии, какъвто е стандартът на Съвета на Европа. В този контекст се отбелязва засилването на атаките срещу съда без адекватна реакция на компетентните власти. Отбелязано и е силното влияние на главния прокурор в пленума на съвета.

До този момент нито един от съдебните кадровици не е коментирал констатациите, свързани със съдебната система.

Пореден протест с искане на оставка на главния прокурор

Междувременно „Правосъдие за всеки” организира протест пред сградата на Висшия съдебен съвет. Протестиращите ще се съберат, за да поискат за пореден път оставката на главния прокурор Иван Гешев.

Съпредседателят на “Демократична България” Христо Иванов също ще бъде пред Висшия съдебен съвет, за да поиска да започне дисциплинарно производство срещу главния прокурор Иван Гешев.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук