домашно насилие, насилие срещу жени

Всяка трета жена в България е била жертва на домашно насилие. В повече от половината случаи, насилието се е случило в семейството. Данните от Българския фонд на жените.

В началото на годината се очаква българският парламент да гласува т.нар. Истанбулска конвенция, която ЕС прие и която се определя като важен инструмент в борбата срещу насилието – както на жени, така и на деца. Това обявиха от Министерството на правосъдието по време на кръгла маса посветена на проблема в София.

В Истанбулската конвенция, освен мерките, насочени към предотвратяване на насилието спрямо жени и деца, се въвежда за първи път определение за пол и полова идентичност, независими от биологичния пол на лицето, установени в международното право.

Широкото тълкуване на пола и половата идентичност излага на риск правата на жените, родителите, децата и религиозната свобода.

България подписа Истанбулската конвенция през април месец миналата година. За да влезе в сила, е необходимо тя да бъде гласувана от българския парламент

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук