училище
Какво помните от географията в училище?

Новата учебна година ще започне с физическото присъствие на учителите и учениците в училищните сгради, но всяко училище трябва да създаде свой „екшън” план, в случай че се наложи повторно въвеждане на дистанционна форма на обучение заради пандемията от коронавирус. Това съобщиха от Съюзът на работодателите в системата на народната просвета в България. Днес в МОН се проведе работна среща на експерти от здравното и образователното министерства за спецификите по началото на учебната година, в която участваха министър Красимир Вълчев и заместник- министър Таня Михайлова.

Два протокола ще бъдат предложени на образователните институции до 25 август, като единият ще бъде препоръчителен – този за организацията на учебната дейност, където ще има широк, отворен списък, от възможности за прилагане от училищата при кризисна ситуация, а другият, за медицинската страна на проблема, ще бъде задължителен

В първите дни на септември всяко училище е уместно да има разработен свободен, отворен работен план (екшън план) за дейностите за превключване за кратко време за работа в дистанционна среда.

Ще бъдат предложени промени в Наредбата за приобщаващо образование за залагане на допълнителни възможности за наваксване на пропуснат учебен материал при натрупани определен брой отсъствия.

Ще бъде предложена възможност всяко училище да избира какъв тип родителски срещи да приложи – в реална или в дистанционна среда.

В протоколите ще бъдат изброени и спецификите за – носене (или не) на маски, начините за реализиране на учебните дейности по специфични часове като физическо, музика, информатика, както и провеждането на храненето в стола и други специфични особености.

Дейностите по изготвянето на двата протокола продължават до 25 август.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!