Втори бизнесмен отправи обвинения за нередности към собственика на „Градус” АД – Иван Ангелов пред „Комисията по ревизия на управлението”, потвърждавайки вече казаното от аграрния бизнесмен Светослав Илчовски.

Обвинения за наличие на Картел, начело с Ангелов

Павел Стоименов, собственик на „Агро Бел 2001“, получи думата на заседанието на Комисията, след като не беше гласувано как ще премине то. Той обяви, че Ангелов контролира целия регион около Стара Загора, като стои начело на картел, който определя цените и размера на рентите там.

Стоименов обясни, че той лично е бил извикан да плати рента, но след като не го е направил, са били подпалени няколко къщи, включително такава на негов доскорошен служител, както и офиси.

Пред депутатите Стоименов разказа за натиск срещу него да не купува определена земеделска земя, да продава продукцията на определени цени, различни от пазарните, за палеж на негови офиси, както и къща на негова служителка, след като отказал да се подчини.

„Това всичко е под явната диктовка на г-н Ангелов, който контролира целият регион“, посочи още Павел Стоименов, според когото собственика на „Градус“ се ползва с протекции.

Той твърди още, че в определен момент той и брат му са получи заплаха за живота си, отправена от емисар на конкурентите му. „Момчета, този път ще намажете оловото“, казал му човек, чието име бизнесменът не назова.

Многократно попитан от депутатите откъде земеделският картелът се ползва с протекции и какви са връзките му с властта на местно и централно ниво, бизнесменът посочи, че та са очевидни за всички в региона, но отново без да посочи конкретни имена.

Овинения и за открадната фирма

Друго обвинение, което отправи към Иван Ангелов е, че преди години „същите хора” са му откраднали по електронен път фирмата.

„След като ми откраднаха фирмата, станах консултант по кражба на фирми. Знаете ли колко фирми ме викаха, за да консултирам как да си оправят крадените фирми. Най-големият доматен производител в България Фабрицио дойде да ни учи на бизнес. Не му откраднаха фирмата, само го смениха като управител. Новият управител направи договор с фирма „Градус“ за 1000 тона слънчоглед. „Градус“ му преведе 600 000 лв. на този човек, без да го познава. Фабрицио разбра това, но вече го нямаше този човек“, разказа Стоименов.

„БАБХ е техна собственост, поземлените комисии. Постоянно се получават предупреждения от институциите, които са поземлени комисии, за да си сваляме рентите, да не си вдигаме рентите“, допълни Стоименов.

Стоименов разказа и за гръцки бизнесмен от Луковит, който бил принуден да се откаже от бизнеса си, след като го обвинили в наличието на салмонела в пилешкото месо, която по думите на Стоименов била несъществуваща.  „Частната лаборатория казвва, че няма, държавната – че има. Човекът се разплака“, обясни бизнесменът.

Глаусвал съм за ГЕРБ

Павел Стоименов заяви, че е гласувал за ГЕРБ, а освен това им е осигурил и още 1000 гласа. Попитан, дали става въпрос за купуване на гласове, той заяви, че просто е призовал семейството и работниците си да глаусват за партията. Изказването на Стоименов беше във връзка с нежеланието на бившата управляваща партия той да бъде изслушан.

Той влезе, без предварително да е оповестил идването си и заяви, че иска да говори не само за корупция, а и за неща, свързани с националната сигурност на страната.

Дани Каназирева, депутат от ГЕРБ/СДС, се противопостави на искането Стоименов да бъде изслушан, след като няма наличен предварително подаден сигнал. В крайна сметка обаче той получи думата.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!