Кандидатите за председател на Върховния административен съд (ВАС) са двама – съдия Соня Янкулова и Георги Чолаков.

ВАС
На снимката: Съдия Соня Янкулова, кандидат за председател на ВАС
ВАС
На снимката: Съдия Георги Чолаков, кандидат за председател на ВАС

Кандидатите са представители на двете лобита в сега действащия Висш съдебен съвет (ВСС).

Кандидатурата на Чолаков беше издигната на 15 юни от настоящия председател на ВАС Георги Колев.

Янкулова е предложена от трима членове на ВСС – Юлия Ковачева, Галина Карагьозова и Соня Найденова на днешния пленум на кадровиците на Темиада.

Соня Янкулова се изправи срещу Георги Чолаков и при гласуването в Общото събрание на съдиите от ВАС, но не успя да събере 50+1 от гласовете, какъвто бе регламентът за избор. Затова и фаворитът на сегашния председател на ВАС за негов наследник остана единствен кандидат за поста.

Георги Чолаков започва кариерата си като съдия, но на няколко пъти напуска системата, за да работи като адвокат и нотариус. От 2012 година е съдия във Върховния административен съд, а година по-късно оглавява неговото Второ отделение.

Соня Янкулова е съдия от кариерата, в правителствата на Сакскобугготски и Станишев е била зам.-министър на отбраната, а впоследствие и зам.-министър на вътрешните работи през последната година на тройната коалиция. След това се връща във ВАС.

Срокът за номинации за председател на Въховният административен съд изтече и повече кандидати няма да има, а самият избор е на 11 септември.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук