Суела Брейвърман
На снимката: Суела Брейвърман

В сряда британката Суела Брейвърман подаде оставка като министър на вътрешните работи, като заяви, че е трябвало да си тръгне, след като е нарушила правителствените правила, но че има притеснения относно посоката на развитие на правителството на министър-председателя Лиз Тръс, предаде „Ройтерс“.

Второто напускане на висш министър в рамките на по-малко от седмица означава, че напускането на Брейвърман оказва още по-голям натиск върху Тръс, която се бори да остане на власт малко повече от шест седмици след като влезе на „Даунинг стрийт“.

„Допуснах грешка, поемам отговорност, подавам оставка“, заяви Браверман в писмо до Тръс, публикувано в Twitter.

Тя заяви, че е изпратила официален документ от личната си електронна поща на колега от парламента, като добави, че това бележи „техническо нарушение на правилата“ и че следователно е „правилно да си тръгна“.

Тръс, която стана министър-председател на 6 септември, първоначално състави кабинет от висши министри, които бяха лоялни към нейното либертарианско крило на Консервативната партия.

Но стартирането на вече провалената икономическа програма я принуди да уволни финансовия си министър Куаси Куартенг и да назначи Джереми Хънт за негов заместник. Хънт беше подкрепил съперника на Тръс за лидерския пост Риши Сунак.

The Guardian съобщи, че бившият министър на транспорта Грант Шапс, който също подкрепяше Сунак, сега вероятно ще замени Брейвърман.

Брейвърман, която също се кандидатира за лидер на партията, преди да подкрепи Тръс, беше силно поляризираща фигура по време на краткия си мандат.

На годишната конференция на партията по-рано този месец тя заяви, че е нейна „мечта“ да види как от Великобритания тръгва полет с търсещи убежище в Руанда.

„За всички е очевидно, че преминаваме през бурно време“, казва Брейвърман в писмото до Тръс.

„Имам опасения относно посоката на това правителство. Не само че нарушихме ключови обещания, които бяха обещани на нашите избиратели, но имам сериозни опасения относно ангажимента на това правителство да спазва ангажиментите от манифеста, като например намаляването на общата миграция“, пише Брейвърман.

Още международни новини – четете тук.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук