Народно събрание
Снимка: БТА

Народното събрание (НС) започна работа от 9:00 ч. днес, след като вчера не бе събран необходимият кворум за започване на заседанието.

Парламентът прекрати пълномощията на народните представители Евгения Алексиева от ГЕРБ-СДС, Калин Калапанков от „БСП за България“, Петър Куленски от ПП-ДБ, Деян Николов от „Възраждане“, Валери Сираков – „Възраждане“ и Славена Тончева от ГЕРБ-СДС след подадени от тях оставки.

Калапанков беше избран за кмет на община Брезово, а Куленски спечели кметските избори в Пазарджик. Евгения Алексиева от ГЕРБ-СДС става кмет на район „Панчарево“.

Деян Николов от „Възраждане“ също напуска парламента, за да заеме мястото си в Общинския съвет в София.

Валери Сираков от „Възраждане“ също става общински съветник, но във Видин.

Славена Точева от ГЕРБ-СДС, рекордоьорката по преференции, се връща във Варна. Мотивите за оставката ѝ са лични причини, но според различни източници е по изричното настояване на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов. Варненската депутатка е шампионката по преференции, затова й получи прякора Мис „Преференция“. В няколко последователни избора за народни представители тя бе кандидатът, който събираше най-много лични предпочитания. На последните парламентарни избори през април 2023 г. Точева събра над 10 000 преференции и бе проверявана от прокуратурата за купуване на гласове. Появиха сериозни съмнения, че тя е подкрепяна от варненския бизнесмен Даниел Славов-Дидо Дънката. А на последните местни избори тези обвинения се пренесоха и върху цялата варненска структура на ГЕРБ. В резултат партията на Борисов изгуби битката за кмет на Варна.

Все още не е ясно дали Мустафа Карадайъ напуска и парламента. Днес не дойде в пленарна зала.

Припомняме, че първото заседание на парламента беше насрочено за вчера, но се провали заради липсата на кворум. Депутатите от ГЕРБ и ДПС не влязоха в зала, а народните представители от ПП-ДБ присъстваха, но не се регистрираха с мотива, че не искат опозицията да определя дневния ред.

БСП, „Възраждане“ и ИТН внесоха вот на недоверие заради отбранителната политика
От ГЕРБ обявиха, че днес все пак ще влязат в пленарна зала, защото носят отговорност за управлението.

Още новини от деня – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук