САЩ, Сирия

На 9 февруари 2018г., руските наемници от Частната военна компания (ЧВК) на Дмитрий Уткин –Вагнер направиха опит да нападнат американски подразделения, ситуирани около сирийския град Дейр аз Зур. Американската армия отговори с въздушни и артилерийски удари и нанесе съкрушителен удар на паравоенните формирования. Тогава седмици наред Русия отричаше, че това е работа на руски военни. Малко след това обаче стана ясно, че паравоенното формирование на Вагнер, пряко контролирано от руската армия е направила този опит за пробив в завзетите от американците територии.

В неделя (19 януари 2020г.) за втори път имаше конфронтация между американски и руски военни. Военни от САЩ, присъстващи в региони в Сирия, контролирани от кюрдските Отряди за защита на населението (ОЗН), спряха руски войници, които искаха да стигнат до нефтено находище в североизточната част на страната. Според информацията, която получи Анадолската агенция от надеждни местни източници, американски войници са блокирали руския военен патрул по пътя към нефтеното находище.

Напрежението възникна между двете групи, когато американските войници помолиха руските войници да се върнат в района на Амуда, в северозападната част на Хасака. Руските войници трябваше да се върнат там, откъдето идват, тъй като пътят им към Румейлан, където се намира въздушната база на САЩ, беше блокиран. Спорът между САЩ и Русия за нефтеното находище Румейлан в североизточната провинция Хасака продължава.

В четвъртък бойци от ОЗН също попречиха на руските войници да преминат през Камишли и да създадат военна зона близо до нефтеното находище в Румейлан, като не им позволиха да влязат в региона.

Припомняме, че още през ноември американският президент Доналд Тръмп заяви, че американските войници се изтеглят от Сирия заради турската военна операция в кюрдската част, но те ще продължат да пазят нефтените находища в Източна Сирия.

Тогава експертите заявиха, че действията на американския държавен глава повдигат редица „трудни правни въпроси“ – например дали американските военни ще могат да нанасят удари по сирийските, руските или други сили в случай на заплаха за нефтените находища.

Решението на Тръмп от ноември предполага присъствието в Сирия на стотици американски войски, въпреки факта, че по-рано президентът обяви изтеглянето им от тази страна.

Американските военни защитават значителна част от територията, контролирана от сирийските кюрди, която се простира от Дейр ез-Зор до Ал-Хасаки. По непотвърдена информация, най-малко 800 американски военни пазят нефтените находища на Сирия в момента.

Русия твърди, че САЩ получават над 30 милиона долара месечно от производството на петрол в Сирия.

Шефът на Пентагона Марк Еспер също заяви, че САЩ ще защитават нефтените находища в Сирия и ще реагират със сила на опитите за завземането им.

Американските войници не смятат да допускат до тях нито Русия, нито сирийските военни, добавя Еспер.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!