Серджо Матарела - президент на Италия

Президентът на Италия Серджо Матарела определи вторник като краен срок политическите партии да предложат работещо коалиционно правителство. Това стана два дни след разпадането на нефункционалния популистки съюз, като хвърли третата по големина икономика в Еврозоната в политически хаос.

Матарела приключи двудневните кризисни преговори с ключовите политически партии в четвъртък, за да прецени дали може да се формира способна коалиция след разпадането на партньорството между движението „Пет звезди“ и крайнодясната „Лига“.

„Във вторник ще проведа допълнителни консултации и ще взема необходимите решения“, каза Матарела пред репортери в президентския дворец. „Кризата трябва да бъде разрешена своевременно и с ясни решения“, допълни той.

След интензивни, 48-часови политически спорове, Матарела заяви, че бъдещата коалиция, трябва да има ясна програма, която да бъде приета в парламента.

Ако не се сформира коалиция, тогава Матарела може да обмисли служебно правителство или да свика предсрочни избори – само 14 месеца след последния парламентарен вот.

Политическата криза в Италия идва, след като премиерът Джузепе Конте подаде оставка във вторник след месеци на разногласия в алианса и предложение на лидера на „Лига“ и вътрешен министър Матео Салвини да предизвика предсрочни избори.

Предложеният съюз между „Пет звезди“ и опозиционната лявоцентристка Демократическа партия – преди това почти немислим след години на спорове – набира скорост и официалните разговори трябва да започнат скоро.

След дискусии с Матарела, лидерът на „Пет звезди“ Луиджи Ди Майо заяви, че е готов да преговаря за „солидно мнозинство“ в парламента.

Той изброи десет основни мерки, включително план за намаляване на броя на депутатите в парламента от 950 на 605.

По-късно партията му проведе съвещание и даде официално разрешение за официални консултации.

Демократическата партия също даде положителни сигнали, а лидерът й Никола Зингарети заяви, че иска да състави ново правителство, но подчерта, че не „на всяка цена“.

Въпреки че Демократическата партия и „Пет звезди“ от години са „се хванали за гърлото“, сега традиционните врагове имат мотив за компромиси – власт и изгонване на Салвини от правителството.

Зингарети каза, че партията ще подкрепи коалиция с „Пет звезди“, но постави пет условия, включително радикална промяна в политиката на нулева толерантност на Италия по отношение на мигрантите, пресичащи Средиземноморието.

Салвини – под обстрел от други партии за подбуждане на кризата – изглежда даде заден за по-ранния си опит за налагане на нови избори.

След като разговаря с президента Матарела, той предложи да продължи коалицията с „Пет звезди“, при условие че може да се приеме определено законодателство. Но в същото време той призова за предсрочни избори, като каза, че „суверенитетът принадлежи на народа“.

Салвини се стреми да използва нарастващата популярност на „Лига“, като проучвания на общественото мнение предполагат, че партията ще спечели нов вот.

Междувременно бившият премиер Силвио Берлускони, ръководител на дясноцентристката „Форца Италия“, предупреди да не се формира правителство с „импровизирано мнозинство“. Това би било „подигравка с избирателите и би било предателство на тяхната воля“, каза той.

Краят на нестабилното коалиционно правителство досега беше приветстван от финансовите пазари, като акциите на фондовите борси се повишиха и италианските облигации увеличиха стойността си трети ден поред.

Ако се появи нова коалиция тази есен, тя ще трябва да изготви бюджет, който да спазва правилата на ЕС и да засили икономиката, която е на ръба на рецесията.

Някои инвеститори се опасяват, че предсрочните избори могат да доведат до ръководено от „Лига“ правителство със Салвини като министър-председател, което може да предизвика сблъсък с Брюксел заради ангажиментите за разходи в дълбоко задлъжнялата държава.

След миналогодишните избори, споровете за формиране на правителство продължиха месеци.

Ако се появи коалиция между Демократическата партия и „Пет звезди“, ще има реална нужда от подкрепа от по-малки партии, за да бъде ефективно правителството.

Партиите обмислят също така жена за премиер, според съобщения в медиите, което означава, че Италия ще бъде оглавена от дама за първи път.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!