Емилия Русинова, Красимир Влахов
на снимката:Емилия Русиянова и Красимир Влахов

Градският прокурор Емилия Русинова изненадващо оттегли кандидатурата си за ръководител на Апелативната прокуратура.

На днешното заседание на прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС) главният прокурор Сотир Цацаров прочете изявление, с което сочената за фаворит Русинова се оттегля от конкурса по „лични причини”.

Емилия Руснова
на снимката: Емилия Русинова

Така в състезанието остава само един кандидат – Бойко Атанасов. Той предизвика общественото внимание през 2016-та година, когато каза, че в столичното следствие има „шпицкоманда от магистрати под контрола на главния прокурор”.

Припомняме, че през февруари ВСС образува дисциплинарно производство срещу Атанасов по искане на бившата му конкурентка Емилия Русинова.

И още едно съдебно състезание се оказа с един кон – за конституционен съдия. Днес единственият кандидат, чиято кандидатура  е шумно подкрепяна от Цветан Цветанов, Красимир Влахов беше изслушан в правната комисия на парламента.

„Ние сме много доволни от проведената среща и от позициите, които чухме, изразени от г-н Влахов”. каза председателят на ДПС Мустафа Карадайъ.

От своя страна лидерът на „Воля” Веселин Марешки каза:

„С чиста съвест ще подкрепим кандидатурата на Красимир Влахов за представител на парламента в Конституционния съд”.

Влахов бил представен от председателя на правната комисия и депутат от ГЕРБ Данаил Кирилов. Според Марешки са респектиращи професионалният път и качествата на Влахов.

Красимир Влахов
на снимката: Красимир Влахов

Кандидатурата на Влахов е обсъдена с лидерите от „Обединени патриоти“ Красимир Каракачанов, Валери Симеонов и Волен Сидеров и по думите на председателя на ГЕРБ в парламента Цветан Цветанов е постигнат консенсус за него.

Номинираният от БСП Янаки Стоилов, бивш зам.-председател на Народното събрание, се отказа от надпреварата, като обяснил на Корнелия Нинова, че битката е предрешена от предварително договорено политическо решение в парламента.

На всеки три години приключва 9-годишният мандат на четирима от съдиите в 12-членния Конституционен съд (КС) и той се обновява. На 12 ноември приключва мандатът на Румен Ненков и Стефка Стоева (от квотата на съдебната власт), Кети Маркова (от квотата на президента) и Цанка Цанкова (от парламентарната квота).

Дотогава трябва да бъдат избрани четиримата нови конституционни съдии и да положат клетва на 13 ноември.

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!