Ивица Дачич
На снимката: Ивица Дачич

Доволен съм от това как вървят работите по двата проекта, това каза президентът на Сърбия Александър Вучич, след като заедно с министър-председателя Бойко Борисов направиха инспекция на автомагистрала „Европа“ и на строителството на проекта „Балкански поток“. Гостът направи редовното си приятелско обръщение, в което си затвори очите за непосредствено близкото минало, в което негови приближени яростно атакуваха България и тя дори бе обвинене в шпионски действия спрямо Белгард.

„България е наш голям приятел, а българският народ – братски. Г-н Борисов успя да издигне нашите отношения на такова високо равнище“, каза Вучич и добави, че в „Сърбия никой няма да каже лоша дума за България“.

Изключително доволен съм, подчерта още президентът на съседната ни държава.

Вучич явно се прави на забравил, че в края на октомври миналата година председателят на парламентарната комисия за Косово Милован Дрецун направо си обвини България в шпионска дейност срещу Сърбия и от президентството нямаше реакция. Тогава по държавната телевизия в продължение на 12 минути Дрецун непрекъснато внушаваше, че България стои зад последния скандал, в който руски шпионин дава пари на висш сръбски чиновник, въпреки че бе повече от очевидно, че проблемът е мужду Сърбия и Русия.

„Искам да Ви припомня, че неотдавна аз лично съобщих публично, че в Скопие е сформиран и замаскиран разузнавателен център, където има шпиони от съседните държава като България, Хърватия, Северна Македония… В Сърбия България има изключително мощно разузнавателно присъствие“, подчерта още Милован Дрецун.

Впрочем за шпионската зплаха от България той „сигнализира“ още от лятото на миналата година.

Друг висш сръбски управник, който не се поплюва, когато говори за България, е сръбският външен министър Ивица Дачич. По време на интервю в в началото на този януари, в един момент без никакъв повод Дачич намеси България и избухна:

 

„За какви вътрешни работи днес се говори в Европейския съюз. Там имате едни българи, които в Сърбия са само 0.26 на сто от населението ни. Толкова са българите в Сърбия. Но България на всяка среща на Европейския съвет поставя въпроса за правата на българското национално малцинство?“

Преди това пък Дачич си резреши да държи неприемлив език в изказване за премиера Борисов:

„Бойко, да ти кажа едно нещо – позицията на ЕС е, че Косово не е независима държава. Ти, Бойко, трябва да зачиташ позицията на ЕС, а не да даваш уроци на Борел. Какво е това безобразие, на какво прилича. Писна ми от всичко това. А да не говоря и за това, че само преди няколко месеца получи наш орден“, каза със заканителен тон Ивица Дачич, чиято страна не е член на ЕС.

Дачич е бивш говорител на диктатора Слободан Милошевич и минава за приближен до Вучич. Президентът на Сърбия заяви, че признаването на Косово от страна на България е „малък, преходен проблем“ в добросъседските отношения, но иначе всичко било както трябва. Той не се разграничи публично нито от изказванията на Дрецун, нито от тези на Дачич, а придпочете да се справи с възникналото дипломатическо напрежение като подчертава добрите отношения.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!