Няма причина за тревога относно отношенията между Скопие и Белград. Това каза за телевизия PTC сръбският президент Александър Вучич.

„При всички положения отношенията между Македония и Сърбия ще тръгнат в по-добра посока“, каза Вучич.

По думите му македонците и сърбите са „два приятелски народа”, но сръбското правителство „трябва да защитава държавата и образа на Сърбия“.

„Сърбите и македонците са много близки народи, независимо от това какви са правителствата и съм уверен, че при по-нататъшни разговори между ръководството на Македония и Сърбия ще постигнем успех и ще намерим решение, тъй като не съществуват толкова близки народи“, каза той.

Президентът отрече причината за изтеглянето на сръбските дипломати от Скопие да е позицията на Македония за членството на Косово в ЮНЕСКО и отхвърли твърденията за намеса на Русия.

Вучич заяви, че е сигурен в това, че Македония ще гласува за приемането на Косово в ЮНЕСКО и че това е известно решение на македонското правителство, въпреки че очевидно това се избягва да се каже.

Според президента, случващото се между двете държави е опит да се създаде една „по-голяма политическа история“ и в нея да бъде въвлечен и Белград, което по думите му той „няма да позволи“ да се случи.

Той обеща, че до няколко дни персоналът в посолството ще бъде върнат и „отношенията между страните ще се нормализират”.

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!