вучич

Сръбският министър на отбраната Милош Вучевич е избран за председател на Сръбската прогресивна партия (СПП) след оттеглянето на досегашния й лидер – президентът на Сърбия Александър Вучич, съобщи Танюг.

Днес в Крагуевац се състоя извънреден конгрес на партията за избор на ново ръководство на СПП.

Преди началото на заседанието Вучич, който ръководи партията от 2012 г., заяви, че ще предложи Вучевич за свой наследник на този пост.

„Нашата политика няма да се промени“, заяви Вучевич, след като беше избран на за лидер на партията. По думите му СПП ще продължи да бъде двигател на развитието на Сърбия.

Той благодари на досегашния председател на СПП за „блестящото“ 11-годишно ръководство на партията.

Сръбската прогресивна партия е създадена от Вучич и бившия президент на Сърбия Томислав Николич през 2008 г. От 29 септември 2012 г. Вучич оглавява партията. През април 2017 г. е избран за президент на страната, а през 2022 г. е преизбран на този пост. Мандатът му като държавен глава изтича през 2027 г., напомня ТАСС.

Това стана на фона на растящото напрежение в северно Косово. Вчера Вучич подписа нареждане за повишаване на бойната готовност на частите на сръбската армия на най-високо ниво и им е наредил спешно да тръгнат в посока административната линия с Косово.

НАТО призова днес Косово да намали напрежението със Сърбия, ден след като правителството му нахлу със сила в общински сгради, за да въведе новоизбраните кметовете в населената предимно със сърби северна част на страната.

Още международни новини – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук