Александър Вучич
на снимката: президентът на Сърбия Александър Вучич

Сръбският президент Александър Вучи заяви, че на днешната среща в Берлин няма да бъде лесно за сръбската делегация, защото още в самото начало има „доста чудни неща“ – самият формат на срещата и изборът на нейните участници.

Срещата в Берлин е организирана от германския канцлер Ангела Меркел и френския президент Еманюел Макрон. В нея ще участват освен Александър Вучич още и президентът на Косово Хашим Тачи, словашкият премиер Мариян Шарец, албанският премиер Еди Рама, председателя на Съвета на министрите на Босна и Херцеговина Денис Звиздич.

„Нямам нищо против Шарец, дори напротив, но защо не поканиха Бойко Борисов, или пък Виктор Орбан, или пък Андрей Пленкович, или пък Виорика Данчила“, каза Вучич в интервю за Телевизия „Пинк“ – Срещата в Берлин бе свикана, защото Меркел и Макрон осъзнаха, че нещата отиват в грешна посока… На нея очаквам само натиск… Най-важното нещо е да успеем поне да гарантираме запазването на стабилността. Това ще бъде голям успех.“

Според него компромисното решение, което той е предлагал, „не е било прието, нито от гражданите на Сърбия, нито от международната общност, нито от властите в Прищина, защото всички са искали да се запази проблемът, но не и да бъде решен“.

„Аз водя рискова политика, за мен самия, и за моята партия, но тя бе най-добрата за Сърбия и нейните граждани“, каза още Вучич.

Германското правителство очаква от срещата на Западните Балкани размяна на мнения, но не изключва и възможността за конкретни резултати.

„Тази среща преди всичко е диалог за участниците. Дали на базата на преговорите няма да се стигне до решение, което ще бъде приемливо за всички страни, не може да се каже предварително”, заяви Улрике Демер, говорител на германското правителство.

Тя добави, че за германския канцлер и френския президент стабилността и благоприятното развитие на ситуацията в региона са от голямо значение.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!