Вулканът Кумбре Виеха принуди общо 6000 души да напуснат домовете си и унищожи голям брой имоти и земя, обхващаща огромна площ, откакто изригна в неделя следобед.

До тази сутрин още 500 души бяха принудени да напуснат домовете си, каза Лорена Ернандес Лабрадор, съветник в Лос Ланос де Аридан, община с 20 000 жители, която е силно засегната от лавата.

„166 разрушени сгради и 103 хектара, обхванати от потоците лава“, написаха в Туитър по данни на „Коперник“, спътникът за наблюдение на Земята на ЕС.

Вулканът се простира на билото в южната част на Ла Палма, един от седемте острова, съставляващи атлантическия архипелаг, който се намира край бреговете на Мароко.

Стотиците нови евакуирани бяха принудени да напуснат домовете си през нощта, след като се появи новата пукнатина след земетресение с магнитуд 4,1, съобщи Институтът по вулканология Инволкан.

Могат да се видят дълги опашки от автомобили, които чакат да напуснат района, докато полицейските сирени вият, огненият блясък на изригващия вулкан осветява тъмното небе.

Експертът по вулканология Ставрос Мелетлидис от испанския Национален географски институт заяви пред испанското радио RNE, че отварянето на нови пукнатини е било „донякъде непредсказуемо“, като допълни, че това зависи от „обема на магмата и газовете“.

Когато разтопената лава достигне морето, експертите предупреждават, че тя ще генерира облаци отровен газ във въздуха, което ще засегне и морската среда, като властите ще създадат забранена зона, за да държат настрани любопитни зрители.

Последното изригване на вулкана е било преди 50 г.

Първото описано изригване на вулкана датира от 1430 г. При последното през 1971 г. не са нанасени щети, но един човек губи живота си, докато прави снимки близо до потоците от лава.

Ла Палма е най-зеленият от Канарските острови. Площта му е 708 км². През 2002 г. островът е обявен за Биосферен резерват на ЮНЕСКО.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!