В Пакистан са обмисляли атака с ядрено оръжие срещу Индия. Това разкри бившият президент Первез Мушараф. Той е обмислял нападението на фона на напрежението след терористичната атака в индийския парламент през 2001 г. В крайна сметка обаче е решил да не го прави заради опасения от ответен удар, информират местни медии.

73-годишният бивш лидер разкрива в интервю за японския вестник „Майничи“, че е имал много безсънни нощи заради напрежението. „Когато напрежението беше се покачило през 2001 г., имаше опасност ядреният праг да бъде прекрачен“, каза той.

Медиите припомнят, че тогава Мушараф е заявил публично, че не изключва възможността да използва оръжие за масово поразяване, но пък по думите му „тогава нито Индия, нито Пакистан са имали ядрени бойни глави на ракетите си“.

Запитан дали е наредил ракетите да бъдат оборудвани с ядрени глави и да бъдат поставени на позиция за изстрелване, той отговори: „Не го направихме и ние не мислим, че Индия го е направила“. Той обаче призна, че се е опасявал от ответен удар.

Двете страни впоследствие успяват да преодолеят кризата. Армейският генерал служи като президент от 2001 до 2008 г. В момента Мушараф живее в Дубай.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!