Лидерите на петте държави с ядрено оръжие Русия, Великобритания, Китай, САЩ и Франция излязоха със съвместно изявление за предотвратяване на ядрена война и надпреварата във въоръжаването. Текстът на документа беше публикуван в понеделник на сайта на Кремъл. Както уточниха от руското МВнР, изявлението е изготвено по инициатива на Москва и „с най-активно участие на руски представители“.

То трябваше да стане публично достояние преди началото на X конференция за преглед на Договора за неразпространение на ядрените оръжия, която трябваше да се проведе през януари, но тя отново беше отложена поради пандемията. Въпреки това властите решиха да не отлагат публикуването на документа.

Интересно е да се отбележи и че споразумението се публикува няколко дни след разговора по линия Байдън- Путин, където беше обсъдено напрежението между Русия и Украйна. На срещата Байдън заяви, че ако Русия нападне съседката си, САЩ ще се намеси в полза на Украйна.

Да не се допуска никаква война

Лидерите на петте ядрени сили поставиха като основна отговорност да предотвратят войната между държавите, притежаващи ядрено оръжие, и да намалят стратегическите рискове. Както се отбелязва в изявлението, „не може да има победители в ядрена война и тя никога не трябва да бъде започвана“, а ядрените оръжия трябва да служат на отбранителни цели, да възпират агресията и да предотвратяват войни. По-нататъшното разпространение на такива оръжия трябва да бъде предотвратено.

Говорителката на МВнР Мария Захарова уточни, че съвместното изявление съдържа идеята за недопустимост на война между петте сили, както ядрена, така и с използване на конвенционални оръжия.

Отказ от насочване на ракетите

Петте държави отново потвърждават важността на противодействието на ядрените заплахи и спазването на двустранни и многостранни споразумения и ангажименти в областта на неразпространението, разоръжаването и контрола на въоръженията. Те също така остават ангажирани със задълженията си по Договора за неразпространение на ядрени оръжия. Всяка сила също така възнамерява да поддържа и укрепва националните мерки за предотвратяване на неразрешената или непреднамерена употреба на такива оръжия. Страните повториха, че техните ядрени оръжия не са насочени една към друга или към друга държава.

Петте сили също се стремят да работят с всички страни за изграждането на свят без ядрено оръжие и ще търсят дипломатически подходи, за да избегнат военна конфронтация и „предотвратяване на надпревара във въоръжаването, която не е от полза за никого и се превръща в заплаха за всички“. Те възнамеряват да проведат конструктивен диалог, основан на взаимно уважение и признаване на интересите и опасенията на другия в областта на сигурността, се казва в изявлението.

Спад на международното напрежение

Москва, както отбеляза Захарова, очаква, че одобрението на съвместното изявление ще помогне за намаляване на нивото на международно напрежение и ограничаване на надпреварата във въоръжаването.

В момент, в който руски войски се струпват при границата с Украйна обаче, това изказване далеч не звучи искрено. То единствено показва, че Русия и САЩ не желаят да влизат в пряк сблъсък една с друга. Това обаче не гарантира отпадането на вероятността за военен конфликт между Украйна и Русия в бъдеще, а по-скоро показва как ще се води той – от руски проксита и украинската армия, снабдена с американски оръжия.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук