Според изказване на министърката на енергетиката Теменужка Петкова в студиото на Цветанка Ризова, „Росатом“ поддържа АЕЦ „Козлодуй“. На лице са и благоприятни резултати – животът на V блок е удължен с 10 години, но той може да работи поне още 20-сет, уверили доволните изпълнители на сервиза. В ход е процедура за удължаване живота и на VI блок. Освен това, централата, според Петкова, била в отлично финнасово състояние.

Непредубедения зрител, би могъл да си направи извода, че цветущите финанси на АЕЦ-а ни са естествен резултат от поддръжката на „Росатом“. Само че това, което е вярно за централата в „Козлодуй“, не е вярно за останалата част от енергетиката ни, която трупа огромни дефицити.

А кой кого поддържа – в пряк и преносен смисъл, също е дискусионен въпрос. Ако „Росатом“ поддържа „Козлодуй“, то е вярно и обратното – че българската държава поддържа „Росатом“. През 2016-та платихме на руската атомна компания 1.2 млрд. лв. неустойка за АЕЦ „Белене“. Елементарната логика налага, че по-скоро неосъществения АЕЦ „Белене“ поддържа действащия АЕЦ „Козлодуй“, поне финнасово, а „Росатом“ просто ни скубят.

Според енергийния експерт Васко Начев, бюджетът на „Росатом“ е 54 млрд. рубли, като 40 млрд. рубли от него са дошли по линията на платените от България реактори за „Белене“. За съхранението им, ние тепърва ще строим навеси, за които се подготвя обществена поръчка. Не знам дали ядрени реактори трябва да се съхраняват под навеси – но според доставчика нямало проблем. Реакторите може и да не ръждясат, а може и да не се разбере кога са ръждясали. Но съседът така си държеше колелото под навеса на двора и вече няма колело…

Друг е въпросът, че освен с ядрена енергетика, „Росатом“, се занимава и с производство на ядрени оръжия, онези, за които Борисов беше споменал през лятото, че евентуално са насочени срещу България. Така че въпросът със скъпата поддръжка може да ескалира до плащаме си, за да ни заплашват.

А проектът за АЕЦ „Белене“, който през 2012-та беше определен от кабинета Боросов 1 като корупционен, сега ни се предлага претоплен и гарниран с 20-годишно финансиране от благодятеля „Росатом“. За този проект се води разследване срещу бившият енергиен министър на БСП Румен Овчаров. Тук всеки терзво мислещ човек ще си зададе поне два въпрсоса: Ако проектът е неизгоден, защо ни го предлагат пак тези, които го спряха? Ако ли не е – защо миналата година по това време, повдигнаха обвинение на Овчаров? (Между другото малко преди да изтече 10-годишния давностен срок).

Руския заем рекламира Богомил Манчев, председателят на Българския атомен форум и собственик на „Риск инженеринг“, компанията консултирала строежа на АЕЦ „Белене“. Имемнно в тази връзка и той стана клиент на прокурата. После съдът го оправда. Манчев говори за 20-годишен щедър заем, но не споменава каква е лихвата. „По-добър кредит – здраве му кажи“, казал енергетикът.  И при най-изгодните лихвени условия, обаче, офертата изглежда като добър кредит, от който печелят руснаците, а ние плащаме. Защото, както от БАН измънкаха с половин уста, проектът много изгоден, но с лоша икономика. Потреблението на ток у нас спада, а до 20-сет години – я енергетиката ни, я „Росатом“. И понеже много хора ще кажат, че атомната енергия е евтина, ние ще ги посъветваме да не забраявт неустойката за АЕЦ „Белене“, както и цената на хранилището за ядрени отпадъци – първият етап струва около 150 млн. лв, а стойността на втория и третия не е известна. И само времето ще каже дали „Белене“ ще струва повече от КТБ.

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!