Дълбокото охлаждане в отношенията между Съединените щати и Русия е достигнало най-иското си ниво от времето на т.нар. кубинска ракетна криза през 1962 година.

Основната причина е войната в Украйна и това, което Москва представя като опити на Вашингтон да възпре появата на нов многополюсен световен ред.

На този фон в четвъртък „ядрените“ отношения между двете държави преминаха на ново ниво, след като президентът Владимир Путин подписа закон, с който Руската федерация се оттегля от ратификацията на Договора за всеобхватна забрана на ядрените опити.

Москва заяви, че този ход е необходим, за да се установи паритет със САЩ, пише The Guardian.

Руският президент Владимир Путин каза, че отмяната на ратификацията на договора би „отразила“ позицията на САЩ, които са подписали, но не са ратифицирали забраната за ядрени опити.

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен веднага коментира, че ходът на Русия

„представлява сериозна стъпка в грешната посока“,

но добави, че планираният ход на Русия не означава, че ще възобнови тестовете и“ ние призоваваме Москва да се придържа към тези изявления“.

Путин вече отбеляза, че някои експерти са на мнение, че ядрените опити трябва да се извършват, но до момента не е дал категорична позиция по въпроса.

Според ООН Съветският съюз е извършил последния си ядрен опит през 1990 г.

Последният тест на Обединеното кралство е бил през 1991 г., а САЩ през 1992 г. Руската федерация никога не е извършвала тест.

Руският заместник външен министър Сергей Рябков каза миналия месец, че Москва ще продължи да спазва забраната и ще възобнови ядрените опити, само ако Вашингтон го направи преди това.

Договорът за забрана на ядрените опити е приет през 1996 г. и забранява всички ядрени експлозии навсякъде по света. Той обаче никога не е бил приложен напълно.

Освен САЩ, той все още не е ратифициран от Китай, Индия, Пакистан, Северна Корея, Израел, Иран и Египет.

Миналата година Русия суспендира договора „Нов СТАРТ“ за инспекции на място, докато САЩ през 2020 г. се оттеглиха от договора за открито небе относно съобщаването на подробности за наблюдателни полети, позовавайки се на предполагаеми нарушения.

Робърт Флойд, ръководител на Организацията на договора за всеобхватна забрана на ядрените опити, чиято работа е да насърчава прилагането на договора, осъди стъпката на Русия.

„Днешното решение на Руската федерация да оттегли своята ратификация на Договора за всеобхватна забрана на ядрените опити е много разочароващо и предизвиква дълбоко съжаление“, каза Флойд, който е опитал да лобира сред високопоставени руски служители, за да ги накара да променят мнението си.

Договорът създаде глобална мрежа от наблюдателни постове, които могат да откриват звука, ударните вълни или радиоактивните утайки от ядрена експлозия.

Западните експерти по контрол на оръжията са загрижени, че Русия може да се приближава към тест за сплашване и предизвикване на страх на фона на войната в Украйна, идея, която руските официални лица омаловажават.

Андрей Баклицки, старши изследовател в Института на ООН за изследване на разоръжаването, каза, че дератификацията на Русия на договора е част от „хлъзгав наклон“ към подновяване на тестовете.

„Не знаем какви стъпки ще последват и кога, но знаем къде свършва този път. И не искаме да отидем там“, каза той.

Законът за дератификация беше публикуван на правителствен уебсайт на руското правителство, където се казва, че решението влиза в сила незабавно.

Още новини от деня – четете утре

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук