Кандидатурата на проф. Михаел Бар-Зоар е обявена в Израел още в петък. Засега той е първият кандидат, който е предложен там. От българска гледна точка, фактът, че той е номиниран, че той е кандидат за такъв пост, за нас е голяма гордост. Това каза за ДЕБАТИ.бг Яков Джераси, председател на международната фондация „България”.

„Обикновено тези избори се правят от 120 членове на КНЕСЕТ. Те избират президента на държавата и мандатът на сегашния президент Ривлин приключва към края на юли тази година. Мандатът е 7-годишен и първият кандидат е нашият Михаел Бар-Зоар.”, обясни Джераси.

Той добави, че проф. Бар-Зоар е решил да се кандидатира, за да се опита да обедини израелския народ, който от политическа гледа точка в момента е значително поляризиран.

„Това е причината, поради която той реши да се занимава в тази фаза от живота си с тази дейност. Той е от малкото израелски лидери, които са тук от началото – от 48 година до сега. Той е работил с Бен-Гурион, първият министър-председател на Израел, със Шимон Перес, с който беше много близък, както и с Ривлин. Така че той е тази личност, от която Израел има нужда, която има тежест и от историческа гледна точка.”

Джераси добави, че проф. Бар-Зоар е личност уважавана от хора, привърженици на най-различни идеологии.

„Това е много важно в една държава в Израел, която порасна пред очите му. Такава личност представлява много голям интерес. И това е вече вторият път, преди няколко месеца за първия заместник министър-председател, министър на външните работи също беше избран държавник с българки родители. Това показва, че емиграцията от България за Израел заема важна позиция в това общество.”

Джераси заяви още, че според него проф. Бар-Зоар има шансове да спечели и че той не би се кандидатирал за нещо, в което мисли, че не би имал успех.

Цялото интервю с Яков Джераси очаквайте утре в страницата на ДЕБАТИ.бг

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук