Плодородните земи по долината на р. Тунджа са били заселени още от най-дълбока древност. Свидетелство за това са откритите повече от 30 селищни могили в района, сред които добре проучени са тази в с. Веселиново, Рачева и Марчева могили. Историята на град Ямбол започва още преди създаването на българската държава. Ямбол става за първи път част от България по времето на хан Тервел, през 705 г., и оттогава е неразаделна част от България. Наричат Ямбол най-магическият град на Европа. Кукери, бабугери, станчинари, дервиши, джамалари, друиди – всички те са от извънземния народ на предсказателите.

Ямбол

Имената на Ямбол през вековете

През многогодишната си история град Ямбол е назоваван с различни имена: Диосполис, Дамполис, Дямполис, Дианполис, Хиамполис, Динибули, Дъбилин, Дубилин, Диамболи, Янболу, Ямболъ, Янболи и настоящото му име – Ямбол. В западните исторически извори е споменат с името Гренбоел.

Забележителности в Ботевград

Астрономическа обсерватория и Планетариум

В Звездната зала на Планетариума се демонстрира нощното небе на различни географски ширини – от екватора до северния полюс на Земята, видимото денонощно движение на звездите, положението на Слънцето в различни моменти от годината, Луната, планетите, кометите и другите небесни тела. Там се провеждат кръжоци, курсове, семинари за хора от всяка възраст.

Безистен

Безистенът в Ямбол е построен през 1509 г. Архитектурата на постройката наподобява много стила на турските сгради, които са били част от османската империя. Акустиката на сградата я превръща в предпочитано място за концерти, театрални постановки и други културни и обществени събития. В него се помещава модерен културно-информационен център, който представя по привлекателен начин богатото културно-историческо наследство на Ямбол и региона.

Музей на бойната слава

Музеят на бойната слава в град Ямбол е открит с възстановяването на портала–паметник на 29-ти пехотен Ямболски полк. Това е първия общински специализиран музей в страната. Музеят има за цел да съхрани спомена и отдаде почит към войните от всички военни подразделения от града и региона за периода от Освобождението до наши дни. Музеят се намира на територията на бившите пионерски казарми върху и включва лапидариум (открит музей) и 2 експозиционни зали.

 

Археологическият резерват „Кабиле“

Археологическият резерват „Кабиле“ се намира на по-малко от 10 км от Ямбол. Градът е създаден около 2000 г. пр.Хр. Бил е център от голямо значение за Югоизточна Тракия и се е намирал на върха на възвишението Зайчи връх. Територията му е близо 650 декара и на нея са разположени важни исторически останки от античната ера.

Голямата могила

Голямата могила се намира близо до село Златиница, в района на Ямбол. През 2005 г. в нея откриват богато тракийско погребение. Според учени, то е на тракийският цар Керсеблепт. Открити са инсигнии на царска власт – златен венец, поставен на главата му и масивен златен пръстен, с изобразен на него тракийски конник. Открити са и два сребърни ритона във формата на глава на млад елен. Могилата датира от IV век пр. Хр.

Скални светилища Тракийски слънца

Тракийските слънца се намират на 4 км от село Мелница, Елхово. Те са скални светилища и там през 1990 г. са открити мистични тракийски скални кръгове. Броят им надвишава 200 и са разпределени неравномерно върху добре отличаващи се самотно стърчащи скали. Близо до село Мелница има изградена екопътека „Дрънчи дупка“, която преминава през местата със струпвания на тракийски слънца.

Икономика

В Ямбол се развиват нови индустриални отрасли като производството на автомобилно електрооборудване и рециклирането на отпадни пластмасови продукти.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!