Янаки Стоилов

Правосъдният министър Янаки Стоилов изрази надежда с новото управление да не се окаже така, че „старите и големи икономически интереси се прегрупират така, че да намерят някакво ново политическо представителство“. В интервю той посочи, че гражданите обикновено разбират „по-късно за тези обстоятелства от времето, в което гласуват“. 

„Нашият вариант може да се разглежда като балансиран, защото той попада във формулата специализирано правосъдие без специализиран съд“, поясни Стоилов по темата за закриването на специализираните съдилища.

Според Стоилов това означава, че положителните резултати от тази дейност могат да бъдат използвани и продължени. В същото време тези структури се закриват. И за да се избегнат местни зависимости и да се осигури действителна специализация, в седалищата на сегашните апелативни съдилища – на окръжно и апелативно ниво, следва да се обособят по пет специализирани отдела и пет специализирани отделения. За да може повечето от хората, извършвали до момента тази дейност, да продължат да го правят.

„Трябва да се стесни предметният обхват, защото сега е твърде широк“, отбеляза Стоилов за закриването на специализираното правосъдие.

Законът за съдебната власт дава право на правосъдния министър да обжалва отказа на ВСС, който не допуска за разглеждане по същество на предложението му за предсрочно освобождаване на главния прокурор, смята Янаки Стоилов.

„Споровете бяха много, но най-малко дискусионен е въпросът за правото на министъра на правосъдието да може да прави такова предложение. Ако се приеме обратното, би означавало, че само хора от Съдебния съвет, от кадровия орган на съдебната власт, могат да си търсят взаимно отговорност. Това обаче противоречи на идеята за разделението и баланса на властите“.

На утрешното заседание на Министерския съвет Стоилов очаква да се вземе решение за „искане, което МС да представи пред Конституционния съд, което да му даде възможност той да упражни тълкувателната функция“ – да се отговори на въпроса дали министърът на правосъдието има възможност да иска смяната на тримата висши ръководители в съдебната система при определени обстоятелства.

„Това тълкувателно решение се налага, след като сред самите членове на ВСС, съдейки по резултата 12:8, чрез което те отклоняват на процедурно основание разглеждането на искането по същество, а вероятно и сред част от юридическите и политическите среди има колебания по този въпрос, КС не се е произнасял, което прави необходимо разглеждането на въпроса“, заяви Янаки Стоилов.

Стоилов: Следващият състав на ВСС от парламентарната квота да бъдат избрани хора, които не са магистрати

Правосъдният министър направи предложение в следващия състав на ВСС от парламентарната квота да бъдат избрани хора, които предимно не са магистрати. Иначе, каквито и да са квотите най-накрая се оказват повечето хора концентрирани около един център на власт и това прави работата в голяма степен безкритична, което води към самозатваряне и самодостатъчност.

Стоилов призова следващия министър на правосъдието „да прояви силна ангажираност с тези въпроси“. Според него, прокурорът, който би разследвал главния, следва да бъде избиран на принципа на случайното разпределение и при определени гаранции за независимост.

Министърът се застъпи и за идеята всяка власт да поема от своя бюджет разходите за осъдителните решения на Европейския съд по правата на човека в Страсбург.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук