Янис Варуфакис ще участва в евроизборите в Германия

Бившият гръцки министър на финансите Янис Варофакис, който беше отявлен критик на подкрепената от Берлин политика за строги икономии в еврозоната, по време на  дълговата криза, ще участва в изборите за Европейски парламент в Германия.

„Движението за демокрация в Европа 2025“ (DiМ25), което той оглави през 2016, за да „демократизира“ континента, го издигна в неделя (25 ноември) за кандидат на европейските избори, които ще се проведат през май 2019.

„Приемам (номинацията), защото тя олицетворява новата транснационална политика, от която се нуждаем в Европа“, каза той на пресконференция в Берлин, където колегите му издигнаха банер с лозунга „Европейска пролет“.

Икономистът на мотоциклет, който се превърна в знаменитост по време на кризата с еврото, веднъж описа мерките за строги икономии, наложени на Гърция от кредиторите като „фискални водни бордове“. Варофакис, който по онова време често се сблъскваше с непоколебимия си германски колега Волфганг Шойбле, заяви, че политическият център в Германия ще претърпи крах, поради строгите мерки.

„На хартия Германия се удавя в пари, но германският народ беше жертва на същата строгост като останалата част от Европа, което доведе до ниски нива на инвестиции“, каза той. Това, по думите му, засилило неравенството, увеличило цените на акциите и на жилищата. Той каза още, че движението му планира да емитира парични средства, чрез издаване на облигации от екологични политики, целящи справяне с изменението на климата. Варуфакис, който напусна поста финансов министър през 2015, сравни гръцкия спасителен план с Версайския договор, който донесъл разрушителните репарации на Германия след Първата световна война и допринесе за възхода на Адолф Хитлер.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!