Председателят на Синдиката на българските учители Янка Такева коментира пред NOVA NEWS дали трябва да има цялостна промяна в съдържанието на всички учебници. По думите ѝ в учебния материал за 6 клас има нелепи неща, на които дори децата се смеят.

„Не очаквайте скоро да има промени, по няколко причини. Направиха работни групи, но това е един много труден процес и трябва внимателно да се работи в тази посока. Надявам се и следващият екип на МОН да продължи в тази посока. Убедена съм, че трябва да се промени съдържанието на учебниците по история, литература, география, които формират българската идентичност. Трудно е, защото има много политика. Всяко нещо се оспорва. Има и много силно влияние на академичната общност“, поясни Такева.

Тя е провела среща със създателя на глобалното изследване PISA д-р Андреас Шлайхер, с когото са коментирали образователната система у нас. Според него образованието ни е на добро ниво, но децата трябва да се научат на повече креативност.

„В последното изследване на PISA пише, че 28% от децата у нас са тревожни заради семействата си. Те не са сигурни, защото живеят в непълни семейства“, поясни председателят на Синдиката на българските учители.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук