Японският премиер Шиндзо Абе обяви извънредно положение в Токио и шест други области в страната в продължение на месец заради скок при случаите на коронавирус.

„Тъй като реших, че е настъпила ситуацията, за която се страхуваме, че ще повлияе сериозно на живота на хората и на икономиката… Декларирам извънредно положение“, каза Абе.

Тази мярка не отива до пълно блокиране, наблюдавано в други части на света, но дава възможност на местните власти да призовават хората да останат у дома и да призовават предприятията да затворят.

Олимпийският огън няма да бъде показван публично в Япония, съобщиха официални лица, тъй като страната се подготвя за извънредното положение поради коронавируса, който принуди и историческото отлагане на Игрите в Токио.

Огънят бе открит за хората в североизточния град Фукушима от миналата седмица насам, но организаторите на Олимпиадата решиха да прекратят демонстрацията му заради покачването на случаи със заразени от COVID-19. Пламъкът, запален в Гърция, пристигна в Япония на 20 март за щафета, първоначално насрочена да започне шест дни по-късно и за откриващата церемония на 24 юли. Поради пандемията, предизвикала първото отлагане на Олимпийските игри в мирно време, откриващата церемония сега е насрочена за 23 юли 2021.

За да запазят олимпийския дух в Япония жив, местните организатори решиха да съкранят пламъка във фенер и да го покажат във Фукушима, откъдето щеше да тръгне щафетата.

„Първоначално искахме да проведем публичната демонстрация до края на април. Но предвид настоящата ситуация, решихме да я отменим“, каза говорител на Организационния комитет 2020.

Той отказа да коментира къде ще бъде съхранен пламъкът, казвайки че организаторите нямат незабавен план да го демонстрират пред публиката и се надяват да предпазят хората от масовите събирания около мястото на съхранение.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!