Японското правителство протестира срещу Северна Корея заради изстрелването на ракети в сряда, което Токио счита за нарушение на резолюциите на Съвета за сигурност на ООН, заяви японският премиер Шиндзо Абе.

„Северна Корея проведе две изстрелвания на балистични ракети тази сутрин. Такива изстрелвания на балистични ракети са в нарушение на резолюциите на ООН, ние осъждаме това и изразяваме протеста си. Свикваме заседание на Съвета за национална сигурност, за да обсъдим ситуацията.“, каза Абе пред журналисти.

„Все още сме в тясно сътрудничество с международната общност, преди всичко със САЩ и предприемайки засилени мерки за сигурност, ще направим всичко, за да защитим сигурността на хората.“, добави Абе.

В сряда сутринта КНДР извърши две изстрелвания. Япония смята, че това са били балистични ракети и това е нарушение на резолюциите на Съвета за сигурност на ООН.

Първото изстрелване, според Токио, е извършено в 7.17 местно време като, ракетата е паднала извън изключителната икономическа зона на Япония. Второто изстрелване е регистрирано десет минути по-късно, а ракетата е попаднала в изключителната икономическа зона на Япония в префектура Шиман. Според експерти, ракетите са изстреляни от подводница.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!