На снимката: Шиндзо Абе - премиер на Япония.

Японският премиер Шиндзо Абе днес премахна извънредното положение в цялата страна, като премахна и ограниченията в останалите области, където заповедта все още беше в сила, предадоха от Би Би Си.

„Имахме много строги критерии за премахване на извънредното положение. Преценихме, че сме изпълнили тези критерии“, каза Абе в телевизионно обръщение към нацията в понеделник.

Премиерът заяви, че Япония е успяла да овладее разпространението на Covid-19, след като на 7 април беше издадена заповед за налагане на рестриктивни мерки в част от областите в страната, които по-късно бяха наложени в цялата страна.

Япония започна облекчаване на ограниченията в средата на май, оставяйки няколко области, включително и Токио, под наблюдение, за да се гарантира, че няма да се появи ново огнище на заразата.

Япония е регистрирала сравнително малък брой болни и смъртни случаи в сравнение с другите големи икономики. Към понеделник Япония е регистрирала 820 смъртни случая, свързани вследствие на коронавируса и 16 500 заразени.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!