Японският външен министър Таро Коно заяви, че Токио е дълбоко загрижен за сценарий, при който не се сключва сделка при оттеглянето на Великобритания от ЕС. Той каза още, че подобно стечение на обстоятелствата ще окаже много негативно влияние върху японските компании във Великобритания.

Според Коно, някои компании от неговата страна вече са започнали процес на прехвърляне на авоарите си от Обединеното кралство в други страни на Европа.

Той изрази своята загриженост относно въздействието на твърд Брекзит върху автомобилната индустрия, като се опасява, че това може да окаже влияние технически на митническите проверки. Коно също така предупреди кандидатите, които се борят да заместят Тереза Мей на премиерския пост, че японските инвестиции ще напуснат Великобритания при изтегляне от ЕС без споразумение.

Според Коно японското правителство е поискало от британското да изясни въздействието на Брекзит върху японските фирми, опериращи във Великобритания.

Говорейки за търговските отношения между Великобритания и Япония, министърът изрази съмнение, че споразумение за свободна търговия може да бъде договорено преди крайния срок от 31 октомври.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!