Явор Божанков
Явор Божанков

България нямаше интерес от нови предсрочни избори. Това крие не само възможност за нов цикъл избори. Това крие възможност, тази политическа криза, която успяхме да разрешим в последните 9 месеца и да успокоим държавата, да се върне с двойно по-голяма сила, отколкото преди две години.

Това коментира в интервю за ДЕБАТИ.БГ депутатът от ПП-ДБ Явор Божанков. Той изрази мнение, че е възможно настоящото служебно правителство да има по-дълъг живот, както това стана с последното служебно правителство на президента Румен Радев.

„Това го дължим на решението на ГЕРБ да отидем на избори, защото, припомням, използваха за мотив личната обида на Мария Габриел, защото тя е била страшно обидена – това е абсолютно несериозно“, коментира той.

Божанков коментира кадровите смени, които направи служебното правителство на първата седмица от своя мандат. Според него това показва нарушаване на конституционните текстове.

„В предишни служебни правителства, когато се действаше по този начин, сме казвали едно – работата на служебното правителство е да организира честни избори, те правят всичко друго, но не и това“, припомни той.

„Към онзи момент нямаше конституционен текст, който казва какво точно трябва да направи служебното правителство. Сега обаче, след поправките, ситуацията е друга. В Конституцията, след поправката от 2023 година, изрично е записано, че основна задача на служебния кабинет е да организира честни избори. Всъщност, тук вече имаме пряко нарушаване на Конституцията“, каза още депутатът от групата на ПП-ДБ.

Според него в администрацията се извършва чистка, защото това е единственият начин да се овладее държавата.

Цялото интервю с Явор Божанков четете утре.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук