язовир Студена

Наполовина пълен е вече Пернишкият язовир „Студена”. Близо 13. 2 млн. куб. м. вода при максимален обем от 25.5 млн. куб. метра има към днешна дата в него, предаде БНР.

Ако язовирът продължи да се пълни със същите темпове, както досега, то се очаква в края на май обемът му да достигне 17-18 млн. куб. м., а така и през лятото да отпадне въведеният през ноември миналата година режим.

Благодарение на меката зима, от февруари, когато почти бе достигнат санитарният минимум досега обемът на язовир „Студена” се е увеличил с над 10 млн. куб. метра.

През втората половина на март режимът в Перник беше облекчен, поради и което от тогава водата се спира само през нощта.

Сега, вода се подава както от язовир „Студена”, така и от „Бели Искър”. „Темповете, с които се пълни, ако продължат и през май, ще имаме един почти пълен язовир в края на месеца, което е доста добре. Миналата година на днешната дата обемът е бил 11.6 млн. куб. м, сега е 13.2 млн. Така че сме по- добре от миналата година и се надявам тази тенденция да продължи до края на май, за да сме спокойни за лятото и разбира се за цялата година”, каза управителят на ВиК Перник Борислав Иванов.

Въпреки почивните дни в момента в града се отстраняват четири аварии в квартал “Църква”.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!