язовир Студена
Нивото на язовир "Студена" е критично ниско.

„Девет баби, келяво бебе” или как се стига до там язовир, стопанисван от ВиК, областен управител, двама ресорни министри и кмет да остане без вода без никой да предприеме навременни мерки, когато е ясно, че нивата на водата в язовира намаляват от 1 година.

Кой предизвика кризата? На този въпрос едва ли може да се отговори еднозначно, имайки предвид всички безотговорни и незаконни действия, които излязоха наяве едва след налагането на водния режим. Язовир „Студена” е бил пълен последно през лятото на 2018г., през месец юни степентa му на напълване е била 83,7%, но от този момент нататък тя започва да намалява като през декември нивото е достигнало критичните 50,4%.

Министерството на околната среда и водите обаче получава ежедневна информация от ВиК Перник за нивото на водата. Това означава, че повече от година Министерството е наясно със състоянието на язовира, но мерките са взети чак сега, когато вече е прекалено късно.

„Живей всеки ден така, сякаш ти е последен”. Може би и точно с тази нагласа МОСВ и конкретно министърът на околната среда и водите Нено Димов всеки месец е разписвал документи, определящи месечния разход на вода в Перник, който през юни миналата година е бил 2,28 млн. куб. м. От тях 1,65 млн. са за потребностите на жителите на Перник и околните населени места, 160 хил. куб. м са за „Стомана“ и 410 хил. за осигуряване на минимално допустим отток в реката след язовира. Тогава в язовира обаче е имало 20,5 млн. куб. м вода.

През месец октомври тази година при 8,43 млн. куб. м. в язовира, източеният обем от него е приблизително същият – 2,32 млн. куб. м.. Очевидно от МОСВ не са намерили за нужно напразно да притесняват жителите на Перник по-рано. Така без излишни притеснения перничани преминаха директно на воден режим, а от днес се въвежда по-строг режим на водата и бедствено положение.

Припомняме, че засега единствените наказани за кризата в Перник са двама – Петър Витанов, директор на ВиК Перник, който беше уволнен, защото не е предупредил за опасно ниските нива на водата в язовира. Той обаче се защити с писмо от 7 октомври 2019г., което е било изпратено до администрацията. Тогавашният кмет на Перник – Вяра Церовска (ГЕРБ) коментира обаче, че не е била на работа, когато писмото е получено, поради което не са предприети и никакви мерки. Бойко Борисов коментира кризата в Перник, като посочи, че Церовска не е въвела воден режим умишлено заради предизборната си кампания, но въпреки това тя е изгубила изборите. Той посочва още, че в Ловеч и в Плевен са въвели режим и въпреки това са спечелили.

„В Перник се направиха на хитри и загубиха изборите. По същия начин ние помагаме и на тях“ коментира Борисов

Другият уволнен е областният управител Петя Соколова (ГЕРБ).

Наскоро след разследване стана ясно, че Палакрийският канал, който е създаден като допълнителен водосборен район и може да внесе голямо количество вода в язовира, е счупен, а водата в него е пренасочена в неизвестна посока.

„Тази вода е била отклонявана и това е другата причина в басейна на река Струма да няма пълноводие. Ако водата е влизала в река Струма и язовир Студена, сега никога нямаше да се стигне до тази криза„ казва специалистът по пещерите Атанас Русев пред ZAPERNIK.com

Заводът “Стомана – Перник” пък е използвал 5 пъти повече вода, отколкото е заявил посочва OFFNEWS, като докладът за това е направен от „Софийска вода”.

В момента са предвидени аварийни планове за разрешаването на проблема, като ще бъде изградено временно аварийно съоръжение, свързващо с. Чуй Петльово, с. Босилек и яз. „Студена”.  Палакрийският канал също се очаква да бъде приведен в действие. Това посочи министърът на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова на брифинг в Министерския съвет.

Но какво да му мисли толкова човек. Когато има да стане, ще стане, която нагласа е особено валидна за институциите, (без)отговорни за водоснабдяването и кризата в Перник.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук