През 2012-та година, филмът Кон-тики стана първата норвежка продукция с номинация за Оскар и Златен глобус. С успеха, режисьорите Йоахим Рьонинг и Еспен Сандберг достигнаха нивото, нужно за работа по една от най-амбициозните поредици в модерното кино: Карибски пирати.

Благодарение на режисьорското дуо, чудовищно успешната поредица на Дисни навлиза в петата си част. Главната роля отново е поверена на Джони Деп (харизматичен и често пиян пират) и очакванията са за сериозни приходи в добавка към вече постигнатите милиарди долари печалба. За да разберем повече около работния процес на снимачната площадка се срещнахме с Рьонинг и обсъдихме включването в проекта на не кой да е, а на самия сър Пол Маккартни.

– Колко време измина от успеха на Кон-тики, преди Дисни да ви повери тази поредица ?

– От Дисни не ни потърсиха, ние ги намерихме ! Успяхме да се доберем до сценария и просто се влюбихме в него. Обадихме се на Дисни и Джери (Брукхаймер) и им заявихме, че ние сме тези, които ще го режисират. Започнахме да се срещаме със служители на Дисни и в това време дойде номинацията за Оскар на Кон-тики, което доста ни помогна. След това вече се срещнахме с Джери и Шон Бейли и най-накрая със самия Джони Деп.

– Работата ви по Кон-тики включваше снимки в Тихия океан. Това помогна ли ви по някакъв начин за работата ви по Карибски пирати: Отмъщението на Салазар ?

– Всеки филм, които правим, ни дава по малко опит и той се пренася в следващия ни проект. Но всяко следващата работа си има своите предизвикателства, особено когато става въпрос за продукция като Карибски пирати, която по своя мащаб е огромна. Разбира се, снимането в океана определено ни беше от полза. В Кон-тики имаше доста визуални ефекти, но при пиратите, те са над 2000. Работата по Кон-тики определено ни помогна при заснемането на Карибски пирати.

kinopoisk.ru

– Представям си, че работата по тази огромна поредица на Дисни си има своите уникални предизвикателства, но вие не ги приехте като соло режисьори. Как се чувствате, след като преминахте през този проект като отбор, и каква е разликата между това да режисираш сам или в екип ?

За нас това се превърна в естествен процес. Ние израснахме заедно и правим филми от 10 годишна възраст. В един филм не ни привличат нито мащаба, нито сложността му. Това което ни привлича са сценария и характерите на героите. Вярваме, че принципите на филмиране си остават същите независимо от бюджета. Сътрудничеството е ключова част от нашата работа. Ние каним всички – актьори и екип, за да обсъдим създаването на среда, където идеите са добре дошли и накрая просто избираме най-добрите !

– Много поредици се борят да достигнат до трета част, да не говорим за пета. Какви са уникалните предимства на вашия проект, и какво мислите, че добавяте към поредицата ?

– Ние обичаме всички предишни филми, но направо се влюбихме в първия. Разнищихме го до основи за да го разберем по-добре. Карибски пирати: Проклятието на Черната перла има уникален баланс между спектакъл и драма, хумор и ужас.Бяхме много, много внимателни в процеса по развиването на сценария, защото искахме да сме сигурни, че ще имаме всички съставки, но в същото време трябваше да запазим и доразвием историята по уникалния начин, по които феновете, нови и стари, я познават.

Пример е миналото на Джак. Ние искахме всеки герой да има запомнящо се приключение и интересно минало, но Джак всъщност няма своя лична арка. Така че създадохме минало на Джак, където става ясно как точно се е превърнал в капитан Джак Спароу. В него добавихме Салазар, за да сме сигурни, че историята между тях двамата ще се превърне в лична.

– В този ред на мисли, технологията за дигитално застаряване на актьори се появи във филмовите продукции през последните години. Какво стои зад решението, Джони да изиграе младата си версия сам, а да не използвате друг актьор ?

– Това е голяма част от залога. Ние имаме желание да научим повече за Джак Спароу, а сега имаме и технологията за да го направим. Както спомена, не можахме да го направим в предишните издания на поредицата, но сега го можем и го правим !

– Предполагам, че докато работите с Джони (Деп) и Джефри (Ръш), както и с всички актьори, които са били в поредицата от първия филм насам, те би трябвало да имат собствени идеи за представянето на героите си. След като трябва да разкажете историята през един нов поглед, как постигате нужния баланс ?

– Прав си. Те са едни от най-добрите актьори в света и са работили по тези герои от доста дълго време. Те ги познават и това, ако трябва да сме честни, прави работата ни по-лесна. За нас е важно да работим с тях по диалога, особено с Джони, и дискутирайки  с него ние достигаме нива на сцените, които биха били невъзможни с друг актьор.

maxresdefault

– Какво допринасят новите актьори във филма ?

– Хавиер Бардем е един интригуващ нов злодей. Поредицата е имала доста велики злодеи досега, но ние работихме за да пресъздадем Салазар по възможно най-добрия начин. Той е едновременно страшен и забавен, и е изключително многопластов характер. Салазар има тази болка в душата, която те кара да му съчувстваш до някаква степен, и това е черта, характерна за злодеите от предишните филми.

Много важни са и Кая и Брентън. Те са нормални хора в доста луд свят, но успяват да  внесат баланс и дадат съвременно чувство в зрителя. Те са доста талантливи актьори и вярвам, че публиката ще се свърже с тях.

– Не мога да отрека, че се влюбих в дизайна на капитан Салазар и неговия екипаж. Какво мислехте, докато създавахте образите им ?

– Имайки Хавиер, световно известен актьор, за нас беше важно да не засенчваме представянето му с прекалено много грим, но в същото време искахме да придадем призрачно присъствие. Образът, бидейки разрушителен, също допринесе за процеса. Прекарахме доста време заедно с Хавиер, дизайнерите и специалистите по ефекти, за да можем да създадем образ, достоен за поредицата.

– Голямата новина около филма е участието на сър Пол Маккартни. Сцената с него е заснета след завършването на продукцията. Каква е историята зад това ?

– Наистина искахме да участва. Кейт Ричърдс беше част от предишните филми и го обикнахме в тази роля, но той беше зает с турне. Затова съставихме много къс списък от хора, които искахме в този филм и сър Пол беше на първата позиция. Джони Деп му има телефонния номер и просто му написа съобщение. Той отговори и разговорите се превърнаха във все по-пиратски. Това беше невероятно и след като намерихме пролука в графика му, отидохме за няколко дни до Ванкувър за да направим снимките. Сър Пол дойде и се получи невероятно.

Interview:Pirates of the Caribbean directors talk Dead Men Tell No Tales, Sir Paul McCartney and more

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук