радев-йоханис
Към Шенген - заедно. Снимка: БТА

Незаконната миграция е изкуствено смесвана с въпроса за Шенген, заяви днес румънският президент Клаус Йоханис, който дойде у нас специално за среща с Румен Радев.

„Ще направим всичко възможно и можем да ограничим миграцията така, че да подкрепим нашите партньори и приятели, които понасят и контролират по-трудно това явление. Но в замяна имаме претенцията да ни бъде признато правото да сме част от Шенген. И се надяваме, че тази година ще получим положителен вот за това“, каза Йоханис.

„Отговорността ни за сигурността в региона е обща. Приоритетна цел за двете ни държави е Шенген и ние заявяваме нашата готовност за приемането ни по-скоро“, добави президентът Радев след срещата. Според него несправедливата бариера, поставена пред двете страни, не трябва да бъде използвана за решаване на вътрешнополитически и други въпроси от други членове на ЕС.

Бързото вдигане на тази бариера ще даде тласък за развитието на икономиките на България и Румъния и ще отговори на справедливите очаквания на българите и румънците за равни права в ЕС, обобщиха двамата държавни глави.

Припомяме, че България вече официално предложи на Европейския съюз да бъде създаден единен център с представители от специалните служби на всяка страна, засегната от Балканския маршрут за трафик на мигранти. Целта е да има централизиран обмен на информация и съвместни акции, а не всяка страна да се оправя сама както може.

За десерт Румен Радев извади и положителна вест: по последни данни мигрантският натиск по Балканския маршрут намалявал.

Още вътрешнополитически новини – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук