Елена Йончева
на снимката: Елена Йончева

Заради скандала с апартаментите и прокарване на лобистки закони БСП настоява не само за оставката на Цветан Цветанов, но и за неговото напускане от българската политика, заяви говорителят на ПГ на „БСП за България“ и водач на листата на левицата за евроизборите Елена Йончева по повод на случаите с имотите на управляващите. Тя самата бе издигната за водач на листа въпреки че към нея има предявени обвинения за пране на пари „в особено големи размери“.

„Проблемът с апартаментите на властта не е само в закупените апартаменти на цени, няколко пъти по-ниски от пазарните. Проблемът е в това как се прокарват лобистки закони в България. Преди няколко дни Българската стопанска камара излезе с информация, че 42% от приетите закони минават през „задния вход“, т.е. обслужват частни интереси и фирми“, смята Йончева.

Според нея управляващите са гласували подобен лобистки закон и през януари 2017 г., в резултат на който една фирма строи 35-етажен блок.

„Той дава възможност на една фирма, в случая „Артекс“, да строи не по новия устройствен план, а по стария“, аргументира се Йончева и припомни, че разликата е в разрешената височина на сградата.

Тя разкритикува лидера на ГЕРБ Бойко Борисов за това, че той демонстрира загриженост за източника на атаките срещу съпартийците му, придобили имотите, а не за „корупцията, в която е затънала партията“. В изказването Елена Йончева призова Борисов да направи коментар по последния доклад на Европейската комисия от месец февруари, в който се казва, че 2/3 от сигналите за корупция у нас не се разследват.

„Това трябва да коментира властта“, настоя Йончева.

Тя се опитва да си изгради имидж на борец срещу корупцията и злоупотребите на властта, но въпреки че БСП застана зад нея и я припозна като водач на евролистата, Йончева ще трябва да изчака и развоя на своето дело, за да изчисти името си.

Обвинението, което прокуратурата предяви на самата Елена Йончева , е за пране на пари „в особено големи размери“. Чрез фирмата си „Авторска телевизия“ през 2012 г. тя е станала съдружник с регистрираната на Британските Вирджински острови „Далий трейдинг лимитид“ в офшорната компания „Офроуд“, която имала сметка в КТБ и по нея са постъпили над 650 хил. лева. Според обвинението тези средства са били собственост на КТБ, „присвоени от три длъжностни лица“ в банката и преведени „в полза на 5 фактически контролирани от Цветан Василев търговски дружества, сред които и „Далий трейдинг лимитид“. Прокуратурата твърди още, че Йончева е знаела, че изпира пари, източени от фалиралата по-късно банка.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!