Йордан Божилов
на снимката: Йордан Божилов

Превъоръжаването на армията е необходимо и още има доста път да се измине в това направление, става ясно от интервюто за „Дебати.бг“ на експерта по въпросите на отбраната Йордан Божилов. По думите му, в започналия процес на превъоръжаване на българската армия е необходим и повече реализъм. Той одобрява избора на Ф-16 за нов самолет на българската изтребителна авиация, но посочи, че дори и в този проект някои неща не са се осъществили както са били обявени от политиците. За пример той даде широко оповестените планове за разсрочено плащане на машините, които се оказаха невъзможни на практика.

Божилов подчерта, че трите проекта – за нови самолети, за кораби и бойни машини – поставят началото на модернизацията на армията, но са много далеч от нейното изчерпване. По думите му тя трябва да се провежда по прецизни планове и именно тук има какво да се желае.

„Закупуването на военна техника не означава автоматично, че тя може пълноценно да се използва. За това трябва да имаме мотивирани и добре обучени хора, достатъчно средства за тренировки и участие в мисии. Това е един много комплексен въпрос. Трябва да е ясно, че каквото заложим сега,  трябва да е в перспектива да се използва 20, 30 или 40 години напред.  Ето тук нещо липсва в българския подход – гледа се на нещата елемент по елемент, а не цялостно“ – заяви експертът.

Той изрази притеснения от неизвестността, която поставя пред развитието на отбранителния бюджет на България новата ситуация с коронавируса. Божилов очаква намаляване на военните бюджети както тук, така и в повечето европейски страни, с изключение на Франция и Германия. Той смята, че пандемията провокира и един нов поглед към функциите на армията, които вече трябва да включват и способности тя да помага в подобни кризисни ситуации.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!