На снимката: Надежда Йорданова.

В Министерство на правосъдието имапредложение прокурори пряко да подават сигнали към Европейската прокуратура. Това съобщи правосъдният министър Надежда Йорданова.

Това стана ясно в контекста на посещенито на Лаура Кьовеши в България.

Всеки един прокурор, след като при него има досъдебно производство или предварителна проверка, в случай че установи, че има данни, че компетентна по случая е Европейската прокуратура, пряко да може да препрати по компетентност към Европейската прокуратура, без да е задължен да минава през Върховна касационна прокуратура, какъвто в момента е редът.

Йорданова обясни, че гражданите и към настоящия момент могат да подават пряко сигнали към Европейската прокуратура като се възползват от изградения портал за това.

„Аспектите, които се дискутират в момента и с които ще бъде изменена нотификацията от страна на България за контактни точки включват следните елементи: на първо място да се добави Министерски съвет“, обясни Йорданова.

Тя посочи, че става въпрос за увеличаване на възможностите и създаване на предпоставки за по-бързо действие. Правосъдният министър каза още, че в момента контактните точки от страна на изпълнителната власт са МВР, НАП и Митници.

Вчера,по време на пресконференция, Кьовеши акцентира, че от България са получени рекорден брой жалби от България – над 120 случая.

 Още вътрешнополитически новини – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук