Надежда Йорданова
На снимката: Надежда Йорданова

Антикорупционната комисия, оглавявана от Сотир Цацаров, който наскоро бе освободен от парламента като нейн председател, но ще напусне поста от 1 март, привика правосъдния министър Надежда Йорданова заради твърденията й, че има сигнали срещу главния прокурор Иван Гешев, става ясно от съобщение на страницата на КПКОНПИ. Тя обаче отказа поканата посочвайки, че „не е налице законно-обоснована причина за това“, съобщиха от ведомството.

От съобщението на КПКОНПИ  се разбира, че на 31 януари след сезиране от изявления в медиите на правосъдния министър комисията започна проверка за наличието в Министерството на правосъдието на сигнали срещу Гешев. От министъра са изискани заверени копия от подадените сигнали и друга относима информация.

Но досега реакция няма. Затова се очаква утре Йорданова да изясни фактите по направените от нея твърдения, съобщават от комисията „Цацаров“.

В края на януари покрай коментар на Йорданова за евентуална процедура по прекратяване мандата на главния прокурор тя обяви, че са налице различни видове негови нарушения, както в рамките на настоящия мандат на Гешев, така и в предходните му професионални действия.

Правосъдният министър декларира, че е готова да задейства наново процедура по предсрочното освобождаване на Гешев при положително становище от Конституционния съд, че има тези правомощия. Изпълнителната власт се обърна с питане към конституционните съдии дали правосъдният министър има правомощията да предложи на ВСС предсрочно освобождаване на председателите на ВКС и ВАС и на главния прокурор.

Решението на Конституционния съд се очаква утре.

Отказ от Йорданова

„Министърът на правосъдието в рамките на своите правомощия взаимодейства с всички органи в рамките на закона, сезира и съдейства на същите, когато са налице законово-предвидените основания за това“, пише в отговора си министър Йорданова.

„Мотив за призоваването ми е позоваване на нормата на чл.41 от Правилника за устройството и дейността на КПКОНПИ. Предвид обстоятелството, че същата се съдържа в подзаконов нормативен акт, с който се предвиждат процесуални властнически правомощия на органите, по смисъла на чл.16, ал.2 от Закона за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобито имущество, за призоваване в служебни помещения, то тя се явява нищожна и не следва да породи правно действие. Делегацията на чл.23 от ЗПКОНПИ не включва и обективно не може да включва първично регулиране на правни отношения, чиито адресати са трети лица, различни от работниците и служителите на КПКОНПИ, поради което е незаконосъобразна“, се изяснява в писмото.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук