Политиците играят значителна роля в отприщването на нова дискриминационна вълна. Това каза в интервю за ДЕБАТИ.бг журналистът и правозащитник Юлиана Методиева.

„Допускам една нова вълна от така да се каже неприемане, дискриминационно отношение към различните, която според мен се дължи основно на по-дълбоките причини, които  политиците дават.”

Юлиана Методиева коментира нормализирането на дискриминацията и езика на омразата от политиците във връзка със събития от неделя, когато деца организирано нападаха други деца в Пловдив по подозрения за различна сексуална ориентация.

„Не едно изследване сме правили за това че, когато политици използват слово на омразата, антисемитско слово, расистко слово, това освобождава хората откъм задръжки, тоест казват, че това е нормално. Да кажеш на някого, че е „педал” или да кажеш на някого, че е „мангал” – слово на омраза, след като човекът от властта го употребява, няма проблем. Това е нормализиране на този език.”

Коментирайки ситуация в Пловдив, Юлиана Методиева посочи още, че тя е безпрецедентна и за първи път се вижда подобно актививизарене на тийнейджъри срещу деца, определени от агресорите като приличащи по дадени признацина хомосексуални.

Цялото интервю с правозащитника Юлиана Методиева очаквайте утре в рубриката „Интервю” на Дебати.бг.

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!