Председателят на Европейската комисия държа реч пред студенти в Люксембур. По време на нея той обяви, че е постигнат напредък в преговорите за Брекзит и по въпросът за правата на гражданите, но не успя да разбере защо на британците им е отнело толкова време.

Преди срещата на върха на Европейския съвет следващата седмица, откъдето се очаква лидерите да заключат, че разговорите за бъдещи търговски отношения с Великобритания ще трябва да бъдат забавени поради липсата на напредък по въпросите на правата на гражданите, ирландската граница и сметката по развода, Юнкер също каза, че британците ден след ден научават за трудностите, които ги очакват след избора им да напуснат блока.

„Ден след ден британците откриват нови проблеми, както и ние. Това е причината, поради която този процес ще отнеме повече време, отколкото се мислеше първоначално”, коментира Юнкер.

Председателят на Европейската комисия е убеден, че Великобритания трябва да се ангажира да плати това, което дължи на Европейския съюз, преди да може да започне преговорите за бъдещите отношения с общността след напускането.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!