На този етап нито една от държавите от Западните Балкани не отговаря на всички условия за влизане в ЕС.

Това заяви след среща с лидерите на Балканските държави председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер.

„Тези, които искат да се присъединят към ЕС, трябва да отговарят на всички критерии и условия за присъединяване, но на този етап нито една от тези държави не отговаря на всички условия, въпреки че има огромен напредък във всички тези държави. Наблягам на нуждата да работим заедно и да имаме ефективна борба срещу организираната престъпност, срещу корупцията, която унищожава обществото”, добави Юнкер.

Той увери, че Европейският съюз остава ангажиран с европейските перспективи за „нашите партньори от Западните Балкани”.

„Ще направим всичко възможно да работим в тази насока и виждам същото желание от страна на партньорите ни. Те имат желание да предприемат реформи, които са необходими за присъединяване към ЕС. Когато встъпих в длъжност казах, че нито една държава от Западните Балкани няма да успее да се присъедини към ЕС до края на мандата на тази комисия и това натъжи нашите приятели. И трябваше после да уточня намеренията си, а именно да ускоря присъединяването на тези наши партньорски отношения, да видим какви ще са статутите на кандидат и кога ще стане присъединяването. Това ще стане ако всички условия са изпълнени евентуално през 2025 г.”, подчерта Юнкер.

Той добави, че всички страни, които искат да се присъединят към ЕС, трябва да са приключили двустранните териториални конфликти преди да се присъединят към ЕС.

„Трябва да обхванем комплексността на този регион, ЕС е един голям пазар с много положителни ефекти за икономиката и също ценности, които не бива да изчезват от нашия обхват и скоро тук в София ще има среща на върха на държавите от Западните Балкани и ЕС, и разбира се, ще говорим за разширяване, присъединяване. Но според мен основната тема ще е проблемите на миграцията и също ще трябва да отделим завишено внимание на икономическата ситуация на региона. Ще трябва да говорим за свързаността на региона. Между отделните държави ще трябва да се споразумеем за прилагането на тези 155 принципа, които управляват икономическата интеграция на региона и условностите, по които сме се споразумели в Триест. Бих желал по време на срещата в София да уточним как точно ще работим така, че този регион да подобри своята свързаност, подчерта Юнкер. Убеден съм, че мястото на Западните балкани е в ЕС”, каза още председателят на ЕК.

Жан-Клод Юнкер даде положителна оценка за председателството на България на Съвета на ЕС до този момент.

„Има неща, които се случват и медиите като че ли малко ги подценяват. Тази нощ се постигна споразумението между парламента, съвета и председателството по съдържанието на директивата за командированите работници, и под Българското председателство и благодарение на доброто управление на Българското председателство, на усилията на нашите български приятели, постигаме много напредък и по реформата на системата Дъблин. България ни впечатлява с качеството на работата си и надявам се, че това няма да изненада гражданите на тази държава. Българите могат да се гордеят с начините, по които техните лидери водят председателството”, добави още Юнкер.

От своя страна премиерът Бойко Борисов каза, че регионът на Балканите е неделима част от Европа и „включването им в общото европейско пространство на сигурност и икономическо развитие е от стратегическо значение за трайната стабилност на целия Европейски съюз”.

Премиерът благодари на Юнкер и на Федерика Могерини, заместник-председател на Европейската комисия и върховен представител на Съюза по въпросите на външните работи и политиката на сигурност.

„На тези срещи ние представляваме и интересите на Румъния и Гърция, защото всички тези въпроси за свързаността са общи, подчерта Борисов. Амбициозната задача сме си поставили до срещата в София през май да имаме лот по лот как ще бъдат финансирани връзките, за да знаем кога проектите ще бъдат готови”, уточни Борисов.

Според него е от изключително значение работата на специалните служби, на прокуратурата и на другите институции да продължи.

Премиерът обяви, че тази сутрин сутринта са били създадени условия за срещи между Белград и Прищина.

„България не само участва през тези два месеца, но има и финализирани проекти. С тази си обиколка Юнкер допринесе и там, където малко се говори за Западните Балкани, там поне да бъдат чути”, каза премиерът.

Борисов увери, че действията на България под егидата на ЕС, не е насочено нито срещу Русия, нито срещу Турция.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук