Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер заяви, че процесът на номиниране на германския военен министър Урсула фон Лайен за негов наследник на поста не е бил прозрачен и бележи нежелателно прекъсване на практиката да се избират водещите партийни кандидати, съобщи „Ройтерс“.

„Процесът не беше много прозрачен“ – отбеляза той на пресконференция във финландската столица Хелзинки в отговор на въпрос как европейските лидери са направили избора на кандидата за следващ председател на Европейската комисия – номинация, която ще се нуждае и от одобрението на Европейския парламент.

Юнкер подчерта, че неговото избиране преди 5 години е било прозрачно и той е бил избран от лидерите, след като е участвал в кампанията за евроизборите.

„За съжаление това не се превърна в традиция – каза той – аз бях първият и последният „шпиценкандидат“ – каза той, цитиран от „Ройтерс“, използвайки германския термин за „водещ кандидат“ в европейските избори.

Юнкер беше водещият кандидат на ЕНП през 2014 година и започна мандата си като председател на ЕК на 1 ноември същата година.

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук